17.01.2016.

12:16

Foto:

Magazin

NE BACAJTE SUNĐER! Uz jednostavan trik opet je čist!

Ako verujete da vam je nakon pranja sudova sunđer koji ste upravo upotrebili čist baš kao i vaše čaše - u velikoj ste zabludi. Filip Tierno, mikrobiolog i patolog iz Njujorka upozorava da su sunđeri za sudove zapravo vrlo prljavi i opasni po zdravlje, jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjiru. To vodi razmnožavanju bakterija u sunđeru jer im je okruženje upravo savršeno za to - imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kao što vole.

POSNA KUHINJA Špageti s tunjevinom i bosiljkom

Zbog toga su kuhinjski sunđeri rasadnici neprijatnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu da izazovu crevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže da to što sunđer na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje sudova nije dovoljno. Ali, postoji način da budemo sigurni da bakterija nema.

POSNA KUHINJA Losos s grejpfrutom

Trik za dezinfekciju

Za to vam treba izbeljivač (varikina) i voda, u srazmeri 1:9. Sunđer uronite u taj rastvor i izvadite nakon deset do 30 sekundi (ne zaboravite da stavite rukavice) pa isperite pod mlazom vode. Dezinfikujte je na ovaj način posebno ako ste čistili površine na kojima je bilo sirovo meso. Svaki put napravite svež rastvor. Ako vam ovo zvuči komplikovano, kupite nov sunđer. 

Tagovi: