03.05.2016.

12:10

Foto:

Magazin

DA SE PRESELIMO? Pronađene tri "obližnje nove Zemlje"!

Novootkriveni sistem nalazi se na oko 40 svetlosnih godina od Zemlje, navodi se u tekstu objavljenom danas u časopisu Nature. 

MISTERIJA DEVETE PLANETE: NASA putem letelice Kasini dobila izveštaje o nepoznatom nebeskom telu?!

STIŽU VANZEMALJCI? U blizini Zemlje otrivena 72 nova objekta

Vodeći autor teksta Mišel Gilon kaže da se to, mada deluje kao ogromna razdaljina, u kosmičkim razmerama smatra dovoljno blizu da bi se moglo nazvati "obližnjim". 

Lovci na planete su te planete našli blizu ultrahladne patuljaste zvezde, koja je previše slaba da bi se pojavila u običnoj potrazi za egzoplanetama. Dve planete su izvesno velične Zemlje i treba im s dva dana da se okrenu oko zvezde veličine Jupitera. 

Planete su previše blizu zvezde da bi bile potpuno nastanjive, ali autori teksta sugerišu da bi na njima moglo biti predela u kojima bi ljudi mogli preživeti. Planete imaju sinhornu rotaciju, pa im je ista strana stalno okrenuta ka zvezdi, kao Mesec oko Zemlje. 


Istraživači su primetili i treću planetu, ali nemaju dovoljno informacija da je opišu kao prethodne dve. Gilonu i njegovim saradnicima će biti potrebna pomoć teleskopa Habl i Svemirskog teleskopa Džejms Veb da bi ustanovili kakva je atmosfera na novopronađenim planetama.

Tagovi: