08.06.2016.

13:53

Foto:

Magazin

(FOTO/VIDEO) DUBAI NEKAD I SAD! Pre otkrića nafte ovaj grad je bio pusto ribarsko naselje!

Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 50-ih godina prošlog veka bio ribarsko naselje i nerazvijena luka na obodu pustinje. Tada su gradom mogle da se vide kamile i ribarski brodići.

U ovom emiratu je 1966. godine otkrivena nafta, što je bila prekretnica za razvoj zemlje. Uz otkriće nafte postale su dostupne velike količine novca, koje su ulagane u razvoj i izgradnju škola, bolnica i infrastrukture generalno.

VOLITE DA PUTUJETE AVIONOM? Predstavljamo vam 10 najdužih letova na svetu!

Znajući da rezerve nafte neće trajati večno Rašid ibn Saed el Maktum, šeik Dubaija od 1958—1990, imao je ideju kako da Dubai učini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Počeo je 80-ih godina sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svetskog turističkog mesta.

AP PHOTO

Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se 4 puta.

pixabay.com

U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima.

NOVI REKORDER NEBODER! U Dubaiju se gradi nova najviša zgrada na svetu!

Dubai je paralelno s tim puno ulagao i u avio-transport, pa je za manje od dve dekade uspeo da stvori “Emirates”, jednu od najmoćnijih kompanija tog tipa na svetu, što čak ni najsmjeliji strateški planeri nisu mogli zamisliti da je to moguće u tako kratkom razdoblju. Isto tako uloženo je puno u Aerodrom Dubai, koji je izrastao u jedan od najprometnijih na svetu.

AP PHOTO

Dubai puno ulaže u infrastrukturne megaprojekte koji imaju gotovo vrlo visoke budžete, neuporedive sa bilo kojim ranije.

Najpoznatiji takav projekt je izgradnja najvišeg nebodera na svetu Burdž Kalifa, visokog 828 metara, koji je otvoren u januaru 2010. godine.

AP PHOTO

Pored toga, Dubai puno ulaže u turizam, pa je u saradnji sa vodećim svetskim hotelijerima izgradio mnogo hotela s pet zvezdica.

Prema procenama, u ovom gradu danas živi oko 2,6 miliona stanovnika.

Pogledajte video:

Tagovi: