11.07.2016.

09:56

Foto:

Magazin

(FOTO) PARADAJZ SA MARSA! Uzgojeno prvo povrće na crvenoj planeti!

Krajem prošlog meseca, doktor Viger Vamelink i njegov tim uzgojili su prvi radič na ‘marsovskom tlu’ i zaključili da je vrlo ukusan. 

Ovaj uspeh otvara nova vrata za moguće ljudske misije na Mars, a kasnije možda i osnivanje kolonije na Crvenoj planeti jer je dokazano da je moguće uzgojiti hranu za ljudsku upotrebu na lokalnom tlu. 

 - Važno je uzgojiti što više useva kako bismo potencijalnim kolonizatorima obezbedili što raznovrsniju hranu - rekao je doktor Vamelink.

Osim samog uzgoja, vrlo je važno i proveriti količinu teških metala koje su uzgojene biljke primile iz tla. 

Samo tlo, naravno, ne potiče s Marsa – njegova osnova uzeta je iz vulkana na Havajima, i dodati su joj razni elementi kako bi krajnji proizvod bio što sličniji onom na Marsu. 

NASA-ina bespilotna vozila detaljno su analizirala marsovsko tlo i naučnici s velikom dozom sigurnosti znaju njegov tačan sastav. 

(VIDEO) KOSMIČKI SPEKTAKL! Evo kako izgleda kada crna rupa guta zvezdu!

(VIDEO) ČUDO NA NEBU: Snimci ogromnog letećeg tanjira skrivenog iza oblaka zapalili internet!

Osim velike količine oksidiranog gvožđa, koja Marsu daje prepoznatljivu crvenu boju, tlo sadrži i otrovne elemente poput olova, žive i arsenika.

Početna testiranja na mahunarkama, paradajzu i radiču pokazala su da su količine teških metala u granicama bezbednim za ljudsku upotrebu. 

Testiranja na krompiru, grašku, šargarepi i rukoli još su u toku jer su trenutno u fazi sazrevanja. 

Mesečevo tlo je takođe ispitano, ali početna istraživanja nisu ohrabrujuća - u lunarnom regolitu uspeva samo polovina biomase u odnosu na zemljino ili marsovsko tlo.

 

 

Tagovi: