20.09.2016.

17:41

Foto:

Magazin

VELIČANSTVENI TRENUTAK! Teleskop Habl zabeležio raspad komete stare skoro koliko i Sunčev sistem!

Kada ih orbita dovede suviše blizu Suncu, one se zagreju i raspadnu, a njihovo ledeno jezgro se pretvara u gas pod vrelim zracima. 

Na osletku, kometa se ili potpuno dezintegriše ili od nje ostane samo kamena ljuštura. Naučnici su sada prvi put zabeležili detaljne fotografije samouništenja jedne komete. 

- Nismo znali zašto ili kako se komete raspadaju
- kaže Dejvid Džuit sa Univerziteta u Kaliforniji.

- Problem je u tome što se sve prebrzo odvija, pa nemamo mnogo vremena da prikupimo korisne podatke. 

NOSEĆI STUB KOSMOLOGIJE SRUŠEN: Ajnštajnova teorija relativiteta je nepotpuna!

Međutim, tokom tri dana u januaru, teleskop Habl zabeležio je raspad komete 32P/Ikeja-Murakami i njenih 25 komadića koji su za sobom ostavljali trag dugačak 4.800 kilometara. 

Smatra se da je kometa stara barem 4,5 milijardi godina, odnosno da je samo 100 miliona godina mlađa od Sunčevog sistema. 

Za razliku od planeta, koje su nastale u isto vreme kad i ona, njen život bio je drugačiji. 

Dugo je bila u Kojperovom pojasu, oblasti Sunčevog sistema iza Neptuna. Objekti koji su tako daleko od Sunca toliko su hladni da savršeno čuvaju prve gradivne molekule našeg sistema. 

Međutim, kao što je to bio slučaj sa mnogim kometama, Neptunova gravitacija je poremetila njenu orbitu i ona je naposletku pojurila kroz gravitaciona polja poput ispaljene loptice u fliperu. Na kraju se skrasila na šestogodišnjoj orbiti oko Sunca. 

DA SE PRESELIMO? Pronađene tri "obližnje nove Zemlje"!

Postepeno se zagrevajući, počela je da otpušta gas, za koji naučnici veruju da se ponaša kao moćan mlazni motor koji ubrzava spin komete i ubrzava njeno raspadanje. 

Iako se njeni fragmenti sporo kreću - svega nekoliko kilometara na sat - već su ostali na svega četiri odsto originalne zapremine tela. 

Naučnici veruju da će komadi i dalje nastaviti da se usitnjavaju. 

- Ako kometa ima po jednu ovakvu epizodu na svakih šest godina, koliko joj je potrebno da obiđe pun krug oko Sunca, nestaće za oko 150 godina - kaže Džuit.

- To je u kosmosu kao treptaj oka. Uništio ju je put u unutrašnjost Sunčevog sistema.

A GDE SU VANZEMALJCI? Zemlja je bila jedna od prvih nastanjivih planeta u svemiru!

Tagovi: