29.12.2016.

16:00

Foto:

Magazin

NAUČNICI ŠOKIRANI! Iz svemira stiglo još šest misterioznih signala!

Niz od šest novih signala, od kojih svaki traje po nekoliko milisekundi, otkrili su astronomi sa Sveučilišta Mekil u Montrealu uz pomoć teleskopa „Grin bank“ u Zapadnoj Virdžiniji i opservatorija Arecibo u Portoriku, piše sputnjik.rs. 

Naučnici još ne znaju o kakvoj astrofizičkoj pojavi je reč, ali ističu da nije reč o delu vanzemaljaca. Prema najnovijoj teoriji, neobične fluktuacije svetlosti uzrokuje sama materija unutar zvezde, koja trenutno prelazi iz jedne faze u drugu. 

“Jedna od najvažnijih stvari je periodičnost. Mali i veliki događaji u zvezdi ne dešavaju se u redovnim vremenskim intervalima, što je glavna misterija u vezi sa krivuljom njene svetlosti.” 


Izrada matematičkih modela pokazala je postojanje "statističkih lavina" - karakterističnih obrazaca vezanih za periode zatamnjenja svetlosti zvezde. Događaju se manje i veće lavine, koje su možda vezane za samu zvezdu. Ona se možda nalazi na prelazu u narednu fazu, u kojoj bi njena materija prešla iz jednog agregatnog stanja u drugo, na primer iz tečnog u gasovito stanje, ili iz gasovitog stanja u plazmu, piše Daily Mail.

Tagovi: