24.01.2017.

17:33

Foto:

Magazin

(FOTO) 'ARZAMAS' UVRSTITE U PORODIČNU BIBLIOTEKU! Laguninoj autorki Ivani Dimić uručena Ninova nagrada!

- Zahvaljujem Ninu i njegovom žiriju što svojom nagradom svake godine širom otvaraju kapije medijskog prostora ’Republici Književnosti’ - rekla je spisateljica Ivana Dimić.

- Zahvaljujem svim svojim prijateljima na nebu i na zemlji. Zahvaljujem ocu Ivanu na knjizi ’Od Stendala do Beketa’ i na tome što je živeo za literaturu. Svojoj majci Oliveri, koja je umela i volela da živi. Mama, ovo je tvoj čas, gde god da si – raduj se - izjavila je Dimićeva.

Promo

Pošto je zahvalila mnogobrojnim velikanima domaće i svetske književnosti, nabrajajući nazive njihovih dela koja su joj obeležila život, Dimićeva je zahvalila i „Bogu na daru koji je poklon, i na nagradi koja je milost“.

Član Ninovog žirija Jasmina Vrbavac pročitala je obrazloženje odluke da Ivana Dimić bude dobitnica ovog uglednog priznanja.

DODELA NIN-OVE NAGRADE! Prestižno priznanje uručeno Ivani Dimić!

Promo

- Arzamas Ivane Dimić roman je o bolesti i smrti, traganje za odgovorima o smislu i o poretku. Ivana Dimić želi da za odgovorima traga kroz literaturu, tuđe biografije i sudbine, kroz filozofiju, a zapravo je život sam uči kako se pronalazi taj smisao, i da je smisao u ljubavi prisutnoj uprkos svemu. Arzamas je mesto u Rusiji u kojem je pravljena atomska bomba. To je grad gde je Tolstoj prvi put osetio egzistencijalnu jezu približavanja smrti. A ta i takva jeza osećanje je koje glavna junakinja romana prepoznaje dok se bori sa dominantnom i energičnom majkom - objasnila je književna kritičarka.

Promo

Uz napomenu da je odnos majke i kćerke nedovoljno osvetljena tema u našoj književnosti, Jasmina Vrbavac je kao vrednost proze Ivane Dimić izdvojila i taj trenutak u kojem sukob kćeri sa dominantnom majkom ustupa prostor prihvatanju i razumevanju, upravo pred saznanjem da je majčina bolest neizlečiva. Tada ljubav postaje jedina stvarnost, uz koju se i tragično može podneti.

Promo

 

Tagovi: