26.04.2017.

08:46

Foto:

Magazin

BILJKE ZNAJU KADA IH JEDEMO i to im se nimalo NE SVIĐA!

 


Istraživanje je sprovedeno na vrsti arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokolija i kelja. Ta biljka je jako popularna među naučnicima zato što joj je čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i naučnici jako dobro znaju kako čitava biljka funkcioniše. 

Naučnici su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusenice jedu listove biljke i postavili su hipotezu da biljke mogu da na neki način čuju i osete vibracije. Rezultati su ih iznenadili. 

Primećeno je da biljke proizvode blago toksična ulja gorušice i zatim ih transportuju kroz lišće u nadi da će tako oterati grabljivice. Takođe je zaključeno i da biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osete ili čuju guseničine vibracije. 

Za povećanje proizvodnje toksina bilo je dovoljno da naučnici samo puste snimak gusenice kako jede lišće.

 

Tagovi: