17.05.2017.

15:58

Foto:

Magazin

VEČITA MISTERIJA! Šta ako postoje paralelne realnosti?

Ipak, sve više astronoma i kosmologa mnoge zagonetne opservacije pripisuje postojanju multiverzuma. 

Svaki alternativni svemir sadrži svoju verziju stvarnosti. U jednoj od njih, vi ste za računarom/smartfonom/tabletom i čitate ovu vest, u drugoj se penjete na Kilimandžaro, u trećoj i ne postojite... 

Zvuči sumanuto, ali je Kraljevsko astronomsko društvo našlo još jedan dokaz koji potvrđuje ovu hipotezu. 

(FOTO) TOPLES VENČANJE! Da li biste obukle ovu haljinu za svadbu?

Sve je počelo od proučavanja takozvanog "hladnog mesta" u svemiru koje je prvi opazio satelit WMAP 2004. a onda misija Plank Evropske svemirske agencije i potvrdila. 

Većina astronoma i kosmologa smatra da tako hladan prostor nije nastao tokom stvaranja svemira, jer to vodeća teorija inflacije teško da može objasniti. 


Profesor Tom Šenks sa Univerziteta u Daramu kaže da se ne može u potpunosti isključiti mogućnost da je "hladno mesto" nastalo usled inflacije, ali da postoje i neka egzotična, ali primamljiva objašnjenja. 

 - Možda i najzanimljivije je da je hladno mesto nastalo usled sudara našeg kosmosa sa drugim univerzumom. Možda je hladno mesto prvi dokaz postojanja multiverzuma - kaže on. 

Ironično je to što će naučnici, u slučaju da je to tačno, možda morati da odustanu od svetog grala fizike - da objasne zašto je naš univerzum ovakav kakav jeste. 

Jedan od glavnih ciljeva fizike jeste da objasni zašto postoje konstante u svemiru, poput brzine svetlosti, mase elektrona, sile gravitacije, ali sve to pada u vodu, ukoliko postoji multiverzum. 


Ukoliko postoji više paralelnih stvarnosti, postoji i više osnovnih zakona fizike koji se međusobno potpuno razlikuju. 

S druge strane, utešna je činjenica da je, u tom slučaju, neka verzija možda baš vas otkrila sve tajne multiverzuma (i dobila Nobelovu nagradu).

Tagovi: