04.08.2017.

20:29

Foto:

Magazin

DANAS JE DAN PIVA! Zbog ovoga ćete poželeti da ostanete pripiti!

Reuters

# Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu. Za čišćenje ulica, lokalni alkoholičari dobijaju platu od 10 evra, pola paketa duvana za motanje i pet piva od strane organizacije koju finansira vlada.

# Stiven Petrosino iz Nju Kamberlenda u Pensilvaniji je popio jedan litar piva za zaprepašćujućih 1,3 sekunda 1977. godine i tako je postao svetski šampion u ispijanju piva prema Ginisovoj knjizi rekorda.

# Pivo je jedno od najstarijih pića i priprema se najverovatnije još od ranog neolita (kamenog doba) ili od 9500 godina pre nove ere.

# 1814. godine oko 1,5 miliona litara piva je poplavilo nekoliko ulica Londona pošto je veliko korito u parohiji Sv. Džajlsa puklo.  

# Najjače pivo na svetu je „Brewmeister´s Snake Venom" (u prevodu Pivarev Zmijski otrov). Dok sva „normalna“ piva imaju oko 5% alkohola, ovaj škotski ubica ima gorućih 67,5% alkohola u svom sadržaju.

# Istraživači sa Univerziteta u Stenfordu su utvrdili da se mehurići u pivu kreću u krugu koji prkosi samoj gravitaciji. Oni se kreću prema gore duž linije samog centra gde je sila trenja čaše najmanje izražena, a put dole idu duž spoljašnjih delova tečnosti onda kada na vrhu postane „prenaseljeno“.

Instagram

# Drevni Egipćani su izgradili piramide pod uticajem alkohola. Prema Patriku MekGovernu, arheologu sa Univerziteta u Pensilvaniji, radnici u Gizi su dobijali na dan oko četiri litre piva.

# Pivo sprečava stvaranje kamena u bubrezima. Istraživanje koje je objavljenu u Američkom žurnalu epidemiologije procenjuje da ukoliko konzumirate flašu piva svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40 odsto.

# Reklamama za pivo u SAD-u nije dozvoljeno da prikazuju ljude koji zapravo i piju pivo. Reč je o zakonu koji im to zabranjuje i on kaže da se na televiziji ne sme prikazivati konzumiranje alkoholnih pića.  

# Učenje o pivu i njegovom pravljenju ima i zvaničan naučni naziv - zitologija. Naziv je izveden iz grčkih reči „zito“ (pivo) i „logos“ (učiti, proučavati).

# Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. Uz neverovatno konzumiranje od oko 150 litara piva po glavi stanovnika u godinu dana, Česi su daleko ispred bilo kakve svetske konkurencije.

# Najskuplje pivo na svetu je belgijsko pivo "Vielle Bon Secours“. Jedna boca piva košta oko 850 evra.

# Eksperimenti sa pivom su mnogi i raznoliki. Džon Lubok, engleski biolog iz 18. veka, je proučavao ponašanje mrava opijenih pivom.

# Stari Vikinzi su verovali da u njihovom raju zvanom Valhala postoji koza čija vimena nikada ne presuše sa pivom.

# Danas postoji oko 400 vrsta piva na svetu. Belgija je zemlja sa najvećim brojem pojedinih brendova piva.

# Drevni Vavilonci su toliko ozbiljno shvatali pravljenje piva da su svakog ko napravi lošu turu piva udavili u njoj za kaznu.

# Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše. Zaista užasavajuća fobija.

# Najstarije nepokvareno pivo na svetu je nađeno 2010. godine u olupini sa početka 19. veka koja je otkrivena u blizini Finske. Pivo je bilo u flašama i sačuvala ga je hladnoća morskih dubina, a ukus mu je bio veoma ostareo (što ne iznenađuje), uz malo nota paleži i kiselog ukusa koji zaostaje na nepcu.

# Prvi profesionalni pivari su bile žene koje su zvali pivarkama. Žene su morale da budu veoma lepe kako bi mogle da postanu pivarke.

Pixabay

# Najveći festival piva na svetu je Oktoberfest. Održava se svake godine u Minhenu u Nemačkoj i reč je o 16 dana zabave koji počinju krajem septembra i završavaju se prvog vikenda oktobra. Svake godine Oktoberfesr poseti preko 6 miliona ljudi sa svih strana sveta.

# U bilo koje doba 0,7 odsto svetske populacije je pijano. Što znači da je u ovom trenutku pijano oko 50 miliona ljudi. Pivo je očigledno veoma značajan faktor u ovoj situaciji.

# Pena piva je njegov veoma bitan deo. Formira se usled kompleksne reakcije ugljen-dioksida i govori mnogo o kvalitetu piva. Ukoliko pena nedostaje to može da znači da je vaše pivo prosečnog i dosadnog ukusa.

# Pivo i marihuana imaju više zajedničkog nego što to možda mislite. Hmelj piva pripada istoj porodici biljaka cvetnica kojoj pripada i marihuana.

# Pivo jača kosti. Bogato je silicijumom koji povećava deponovanje kalcijuma i minerala u koštanom tkivu.

# Mnoge poznate ličnosti su se i same bavile proizvodnjom piva, poput američkog predsednika Džordža Vašingtona koji je imao svoju malu pivaru u blizini Maunt Vernona.

Tagovi: