15.11.2017.

08:29

Foto:

Magazin

(VIDEO) GRADI SE PRVI PLUTAJUĆI GRAD NA SVETU! Evo kako će izgledati... a uskoro će ih biti NA HILJADE!

Ideja izgradnje samoodrživih, autonomnih gradova u međunarodnim vodama za korak je bliža realizaciji. 

Pilot-projekat koji je počeo da se sprovodi u Francuskoj Polineziji biće prva "plutajuća zajednica" i planira se da bude gotov do 2020. godine. Ovaj grad moći će da primi 300 ljudi. 

printscreen

Džo Kvirk, predsednik Instituta Sistading, u nedavnom intervjuu govorio je o svojim planovima za gradove na okeanu koji će biti oslobođeni ograničenja svetskih vlada. 

- Ako biste mogli da imate plutajući grad, to bi već bila država u nastajanju - rekao je Kvirk ističući svoju razočaranost trenutnim vladama koje ne postaju bolje, već su zaglavljene u prošlosti. 

On na svoj projekat gleda kao na način da izbegne ovaj sistem. 

- Možemo da stvorimo različite vlade za različite ljude - dodao je.

Za sada su spremni da sarađuju sa postojećim vladama kako bi mogli da naprave "poluautonomnu plutajuću Veneciju u raju". 

printscreen

Ovaj plutajući grad biće smešten u "posebnoj ekonomskoj zoni", omogućavajući institutu da realizuje neke od svojih ideja u relativno kontrolisanoj oblasti. 

Inženjeri i arhitekte posetili su lokaciju na kojoj će započeti projekat koji će koštati 167 miliona dolara, piše Independent. 

Tim je sklopio dogovor sa državom da kreira "jedinsten upravljački sistem" u "parčetu" okeana na kom će otpočeti projekat. 

- Do 2050. godine želim da vidim plutajuće gradove, na hiljade njih, nadam se - ističe Kvirk.

Tagovi: