30.03.2018.

19:58

Foto:

Magazin

(VIDEO) OVO JE ZVANIČNO NAJTIŠE MESTO NA SVETU, ali reakcije nisu prijatne!

Neobična soba čiji zidovi apsorbuju 99, 99 odsto zvukova nalazi se u Laboratoriji zvuka u sedištu kompanije Majkrosoft u Redmondu u Vašingtonu. Prema podacima iz Ginisove knjige rekorda, upravo ona nosi titulu “najtišeg mesta na svetu”. 

Njeni zidovi napravljeni su od međusobno umreženih ploča posebnog materijala, sa vrhunskom izolacijom zvuka, dok je pod prekriven polupropusnom mrežom. 

Rezultat je nivo buke od -20,6 decibela, što znači da se "buka" u ovoj komori nalazi na nivou od 20,6 decibela ispod donjeg praga ljudskog sluha. Poređenja radi, jačina zvuka mirnog disanja iznosi 10 decibela, a na minus 23 decibela može se čuti zvuk sudaranja molekula vazduha, piše Si-En-En. 

Pixabay

Sličnu prostoriju u laboratoriji "Orfild" u Mineapolisu je moguće i posetiti, a cena tog zadovoljstva iznosi nekoliko stotina evra za maksimalnih 60 minuta provedenih u sobi. 

Najduži period koji je čovek proveo u njoj je 45 minuta, jer su reakcije organizma na ovako neobične uslove različite, od dezorijentacije, preko mučnine do haluciniranja. 
Razlog za to je činjenica da su u stvarnom svetu naše uši konstantno izložene nekom zvuku, tako da vazdušni pritisak uvek u nekoj meri vrši pritisak na naše uši. Kada uđete u komoru bez odjeka, nema više pritiska, s obzirom na to da nema refleksije zvuka na okolnim zidovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tagovi: