02.10.2018.

15:53

Foto:

Magazin

ALARMANTNO! Duža svemirska putovanja bi mogla da ubiju kosmonaute

To istraživanje dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje, piše britanski Independent. 

Prema tvrdnjama iz ranijih studija, takva putovanja bi mogla prilično da oštetite ljudski mozak i dovedu do ubrzanog starenja. 

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima. 

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena. Navedena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva. 

 - Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen -  rekao je jedan od naučnika koji su radili na istraživanju Kamal Data. 

Prema njegovim rečima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima ali i da je prava briga "trajna povreda sa dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže". 


On je naveo da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

Tagovi: