16.10.2018.

22:23 >> 22:32

Foto:

Magazin

SAMO TO NE! OSTAJEMO BEZ PIVA - OMILJENO PIĆE NESTAĆE ZA PAR DECENIJA, ista sudbina čeka i kafu i čaj!

Posle prošlonedeljnog izveštaja Ujedinjenih nacija, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva - Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis "Nejčer planet".

U novoj studiji koju je vodio Vi Ksi, naučnik sa Univerziteta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uslovi, koji ukljucuju toplotne talase i suše, mogli da smanje prinos ječma od tri do 17 odsto, a to bi neizbežno uticalo na pivopije širom sveta.

Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za cetvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet odsto u Kini, najvećem svetskom potrošaču.

RUSKI NAUČNICI RAZVIJAJU LEK PROTIV RAKA KOJI ĆE BITI DOSTUPAN SVIMA: Farmaceutska mafija izgubiće milijarde!

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbežno uticalo na cenu. Porast cena mogao bi da varira za od četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki.

- Već nekoliko milenijuma, a za mnoge ljude i danas, pivo je bilo važna komponenta društvenih skupova i proslava. Iako se može tvrditi da konzumiranje manjih količina piva nije štetno za zdravlje, čak i da je zdravo, nema sumnje da će milionima ljudi širom sveta uticaj klimatskih promena na proizvodnju piva naneti bol - navodi se u izveštaju tima.

Informer

- Ako želite da i dalje uživate u fudbalu uz nekoliko limenki piva, onda je akcija na sprecavanju klimatskih promena jedini izlaz. To je ključna poruka", izjavio je profesor Dabo Guan sa univerziteta "Ist Anglija" - još jedan član istraživačkog tima, prenosi Sputnjik.

(FOTO) NAJLUĐI OGLAS U SRBIJI ĆE VAM ULEPŠATI DAN: Izdao kutiju šibica u Mirijevu!

Guan je naglasio da pivske žitarice nisu jedine kulture koje će biti pogođene klimatskim promenama. Farmeri će se suočiti sa komplikovanim izborom - da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovešće i do nestašice čokolade, kafe i čaja.

Tagovi: