29.05.2019.

18:51

Foto:

Magazin

(FOTO) CRNI PARADAJZ U BARIČU! Hit među svetskim baštovanima uspeva i u Srbiji

Zoran Pavlović, po struci mašinski inženjer, koji se sa svojom suprugom Draganom bavi i povrtarstvom, kaže za Informer da nije čuo da još neko ima ovu sortu.
- Na internetu smo pronašli firmu koja prodaje egzotična i neobična semena za naše prostore i, između ostalog, naišli i na crni paradajz. Naručili smo i dobili vrlo malo, možda sedam do deset semenki ukupno, koje za tu količinu nisu bile jeftine. Nešto od toga nije niklo, dok je nešto uspelo, i još malo pa ćemo i probati - kaže Zoran.

Informer

On kaže da je ova vrsta paradajza, specifična po boji kore, nastala ukrštanjem sa nekim sortama crvenog paradajza i da je pre nekoliko godina na jednom od velikih sajmova u Americi proglašena za najukusnije povrće.
- Čuli smo da je vrlo otporna biljka, da do mesec dana može da stoji na struku i da plod ne propadne, da je slankastog ukusa, ali da iznutra nije tako crn. Videćemo za neki dan - nestrpljiv je Zoran.

Informer


Američki naučnici ukrstili su ljubičasti paradajz bogat antocijaninom sa crvenim paradajzom. Tako su došli do crnog paradajza, koji se smatra najzdravijim, piše "Dejli mejl".
- Ima raznih vrsta crnog paradajza, ali jedina prava je Indigo Rose. On je najtamniji, a do njega je ukrštanjem došao profesor Džim Majers sa univerziteta Oregon, gde je jedan od postdiplomaca bio zainteresovan da istražuje lekovita svojstva paradajza. Neke vrste su imale ljubičast pigment i testiranja su pokazala da su antocijanini ti koji donose boju, kao borovnicama. Zatim su ukrstili ljubičasti paradajz sa divljim, što je kasnije rezultiralo crnom vrstom - objasnio je Alfi Džekson, stručnjak za povrtarstvo.

Tagovi: