13.08.2019.

11:40

Foto:

Magazin

(VIDEO) OVO JE PRAVI PRAVCATI LETEĆI TANJIR! Snimljen je na samoj GRANICI SRBIJE!

 

Radi se o letelici koja na se na malim brzinama ponaša kao kvadkopter dok se na većim brzinama kreće uz pomoć mlaznih motora. Aerodinamika ovog rumunskog "letećeg tanjira" je takva da telo u kretanju stvara dodatan uzgon. Rumunski inženjeri tvrde da je ovaj objekat sposoban da ide i supersoničnim brzinama.

Prototip ADIFO-a je širok 1,2 metra a dizajniran je po ugledu na oblik delfina kako je otkrio jedan od konstruktora Razvan Sabie.

Za vertikalni let rumunski "leteći tanjir" koristi 4 fan motora (ventilatora) dok za horizontalni let koristi 2 mlazna motora. Zbog specifičnog aerodinamičkog profila rumunski inženjeri tvrde da neće biti supersoničnog "buma" prilikom probijanja zvučnog zida.

(VIDEO) VANZEMALJCI NAPADAJU! Snimljena NLO armada, DESETINE LETEĆIH TANJIRA ŠOKIRALO AMERIKANCE!

U naknadnim fazama testiranja predviđeni su veći modeli prvo sa jednim a potom sa više sedišta.

Model podseća na slične projekte koji su razvijani tokom 50-ih i 60-ih godina u Sjedinjenim Državama i Sovjetskom Savezu.

Sovjetski Savez je i najdalje otišao u ovom smeru i razvio letelicu EKIP koja je iako gotovo dovedena do serijske proizvodnje ostala bez sredstava za dalje finansiranje nakon raspada SSSR-a i dan danas čeka na ponovno pokretanje projekta.

Tagovi: