22.08.2019.

09:58

Foto:

Magazin

(VIDEO) BRAZILU PRETI GLAD ZBOG POMORA PČELA! Opasni pesticidi ubili pola milijarde insekata

Informer

 

Većina pčela uginula je u četiri brazilske savezne države: 400 miliona u Rio Grande do Sulu, sedam miliona u Sao Paolu, 50 miliona u Santa Katarini i 45 miliona u Mato Groso do Sulu, navodi „Si-Bi-Es njuz".

Smatra se da je korišćenje neonikotinoida i fipronila, poljoprivrednih insekticida zabranjenih u Evropi, izazvalo pomor pčela.

Aldo Maćado, potpredsednik Asocijacije pčelara Rio Grande do Sula izjavio je za „Blumberg" da je njegova zajednica pčela potpuno nestala 48 sati nakon uginuća prvih pčela.

- Čim je počelo uklanjanje mrtvih pčela iz košnice, zdrave su se zarazile i počele masovno da ugibaju - rekao je Maćado.

Istraga „Grinpisa" otkrila je da je u Brazilu dozvoljena upotreba 1.200 pesticida i „ubica korova" u poslednje tri godine, iako oni sadrže hemikalije čija je upotreba zabranjena u Evropskoj uniji.

Otkako je predsednik Žair Bolsonaro preuzeo funkciju u januaru, u zemlji je porasla upotreba pesticida za 27 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Istraga je utvrdila da je Brazil najveći kupac pesticida u svetu.

Preti glad

Marija Laura Kanineu, direktorka brazilskog „Hjumen rajts voča", rekla je „Grinpisu" da brazilske vlasti i dalje dozvoljavaju upotrebu pesticida, ne obazirući se na opasne hemikalije koje sadrže.

Pomor pčela mogao bi ozbiljno da utiče na svetski lanac ishrane.

Prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija iz maja 2018. više od 75 odsto svetskih prehrambenih kultura se - u određenoj meri oslanja na oprašivanje radi prinosa i kvaliteta -

- Nepostojanje pčela i drugih oprašivača izbrisalo bi sa lica zemlje kafu, jabuke, paradajz i kakao, da navedemo samo neke od useva koji se oslanjaju na oprašivače. Oprašivači poput pčela, osa, ptica, slepih miševa i buba lete, skakuću i puze po cveću i pomažu biljkama da se oplode. U prethodnim decenijama opadali su i broj i raznolikost oprašivača, a dokazi ukazuju na to da je to posledica prvenstveno aktivnosti čoveka, uključujući i klimatske promene, koje mogu da poremete sezonu cvetanja - navodi se u izveštaju.

PODLEDAJTE:

Tagovi: