17.09.2019.

19:22 >> 19:27

Foto:

Magazin

(VIDEO/FOTO) RUSKI VULKAN ZACRVENEO KANADSKO NEBO! Da je erupcija bila malo jača OHLADILA BI CELU PLANETU!

Izlasci i zalasci sunca su na Severnoj hemisferi bili neobični i bogati ružičastim tonovima ovog leta. Meteorološki baloni su u stratosferi zabeležili tragove koji direktno povezuju ružičasto svetlo i erupciju vulkana u Rusiji. 

Informer

 

Vulkan Raikoke je proradio 22. juna, a prilikom erupcije iz kratera je kuljao pepeo i sumporna isparenja, koja su se popela u stratosferu do visine od 17 kilometara. Erupcije ove snage su retke, a poslednja slična se dogodila 1991. godine, kada je proradio stratovulkan Pinatubo na Filipinima. Istraživači su pratili stanje stratosfere uz pomoć meteoroloških balona i uskoro konstatovali sloj sumpornih čestica, čija je debljina bila dvadeset puta veća od uobičajene. 

(VIDEO) OPET KULJALO IZ VULKANA! Turisti bežali od kiše pepela, SPAS NAŠLI U CRKVI!

Kada sunce izlazi ili zalazi, njegovi zraci pogađaju stratosferu pod takvim uglom, koji ih primorava da putuju duže i da se filtriraju kroz više aerosolnih čestica. Ukoliko se među aerosolnim česticama nalazi i sumpor, dolazi do efekra "disko kugle" i svetlost se prelama u svim mogućim pravcima. 

Informer

Ako prilikom vulkanske erupcije dovoljno sumpora dospe u stratosferu, može doći do privremenog pada temperature na Zemlji, jer se više sunčeve svetlosti odbija nazad u svemir. 

POGLEDAJTE VIDEO:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Tagovi: