18.09.2019.

16:05

Foto:

Magazin

OTKRIVENA NOVA VRSTA KINESKOG DŽINOVSKOG DAŽDEVNJAKA! To je ujedno najveći vodozemac na svetu!

Ranije se mislilo da je kineski džinovski daždevnjak (Andrias davidianus) - najveća vrsta vodozemca - jedna vrsta. Sada su naučnici iz Londonskog zoološkog društva (ZSL) i londonskog Prirodnjačkog muzeja otkrili da zapravo postoje tri vrste, genetski različite zbog geografskog razdvajanja: Andrias davidianus, južnokineski džinovski daždevnjak (Andrias sligoi) i još uvek neimenovana vrsta iz Huangšana (Žuta planina) u istočnoj Kini.

Istorija kineskih džinovskih daždevnjaka je prilično zbunjujuća. Prvi predlog više vrsta predstavljen je pre gotovo 100 godina, kada je neobični daždevanjak iz južne Kine doveden u zoološki vrt u Londonu 20-ih godina prošlog veka.



(VIDEO) RONILI PORED ANAKONDE DUGE 7 METARA, a ona ih je...Njuškala?!

Koristeći DNK iz 17 istorijskih uzoraka prikupljenih početkom 20. Veka, uključujući i originalnog “neobičnog” daždevnjaka koji je preživeo u zoološkom vrtu 20-ih godina (i od tada živi, odnosno čuva se u muzeju), naučnici su uspeli da potvrde novu vrstu.

Kako navodi časopis Ecology and Evolution, autori su otkrili da su se sve tri vrste razlikovala od zajedničkog pretka od pre 3,1 i 2,4 miliona godina.

 

Sa novom klasifikacijom, istraživači su shvatili da moraju da preispitaju titulu najvećeg vodozemca na svetu.

Tagovi: