22.09.2019.

16:57

Foto:

Magazin

(FOTO/VIDEO) ZELENA MAGIJA IZMEĐU SOKOBANJSKE I ALEKSINAČKE KOTLINE! Ovuda je prolazio čuveni Via militaris!

Informer

-Stari ljudi kazuju da je u starija vremena glavni put od Niša za Beograd išao pored Oble glave (planine) i sela Vakupa, Subotinca i Kraljeva, a to je, odprilike, na pola sata dalje od sadašnjeg Aleksinca k Sokobanji. Gde je sadašnji Aleksinac nije bilo onda ni jedne kuće, niti je ovuda kakav put išao, nego je ovo mesto gustim obraslo lugom (bilo). I sad se vide pored puta, idući u Banju, razvaline amama turskog – u polju niže sela Kraljeva

 

Informer

Kod sela Bovan nalazi se Jerinin grad, nastao verovatno na mestu rimskog kastruma Praesidium Pompei. Ne zna se kad je osnovan. Bio je to manji grad izdužene pravougaone osnove, ozidan kamenom. Očuvano je nešto zidova u ruševinama. Najbolje se drži prva kula, još uvek visoka preko 5 metara.

 

Informer

Ovaj kraj takođe krasi izuzetna priroda, kao i endemske vrste.

 

Informer

Zalasci sunca su smirujući i inspirativni.

 

Informer

Za ljubitelje ribolova i kampovanja tu je Bovansko jezero, veštačka akumulacija nastalo gradnjom brane 1978. godine, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale „Đerdap“ sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, a istovremeno da akumulira velike količine vode.

Jezero je udaljeno 14 km od Aleksinca, a 9 km od Sokobanje i nalazi se na regionalnom putu Aleksinac-Sokobanja-Knjaževac.

Tagovi: