10.11.2019.

20:10

Foto:

Magazin

KINEZI BI DA PREKOPIRAJU I PARK JELOUSTON! Praviće ga na Tibetu! (VIDEO)

Planine su ponovo pokrivene širokim čeličnim dalekovodima. Ovog puta, kineska vlada želi da implementira vlastitu verziju jednog od najponosnijih nasleđa Amerike - sistem nacionalnih parkova.

U avgustu su kreatori politika i naučnici iz Kine, Sjedinjenih Država i drugih zemalja došli u Šining, glavni grad pokrajine Kingai, kako bi razgovarali o planovima Kine za stvaranje jedinstvenog sistema s jasnim standardima za ograničavanje razvoja i zaštitu ekosistema.

Zu Čunguan, kineski predstavnik Međunarodne unije za zaštitu prirode, smatra da je ekonomija zemlje u procvatu poslednjih 40 godina.

Prioriteti se sada proširuju na očuvanje ključnih prirodnih resursa zemlje. Među ciljevima je i taj da Kina želi da izgradi vlastiti Jelouston na Tibetanskoj visoravni.

Kineski zvaničnici posetili su američke nacionalne parkove, uključujući Jelouston i Josemiti.

- Ambicija ka stvaranju jedinstvenog parkovskog sistema predstavlja novi i ozbiljan napor za očuvanje kineske biološke raznolikosti i prirodne baštine - rekao je ekolog s Univerziteta Djuk Stjuart Pim.

Jedan od prvih pilotskih parkova nalaziće se u Kingaiju, ogromnom regionu na zapadu Kine.

Na tom području se nalaze i ugrožene vrste poput snežnog leoparda i kineske planinske mačke, a obuhvata i podzemne vode Jangcea, Žute reke i Mekonga.

- Ovo je jedna od najposebnijih regiona u Kini i u svetu - rekao je Lu Zi, biolog s Univerziteta u Pekingu.

Dok se gradnja brzim tempom nastavlja na drugim delovima na Tibetanskoj visoravni, vlada je već prestala da izdaje rudarske i hidroenergetske dozvole na ovom području.

Jelouston važi za prvi nacionalni park u svetu. Nakon što je stvoren 1872. godine, američka vlada prisilila je domicilno stanovništvo da se preseli izvan granica parka, u skladu sa idejama o zaštiti divljine u 19. veku.

Zemlje koje uspostavljaju parkovske sisteme u 21. veku sada moraju da razmotre kako je najbolje uključiti lokalno stanovništvo u svoje planiranje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tagovi: