Magazin
KO IH JEDE, NEĆE BITI ZABORAVAN - Ove namirnice ČUVAJU MOZAK!
Istraživači sa Univerziteta u Singapuru zaključili su da ljudi koji tokom života jedu pečurke više od dva puta nedeljno, imaju za 50 odsto manji rizik od nastajanja blagih kognitivnih oštećenja u trećem dobu.
Znamo koliko su pečurke dragocene za ljudsko zdravlje, ali nova studija pokazuje da mogu da imaju i veoma važnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba.
Istraživači sa Univerziteta u Singapuru zaključili su da ljudi koji tokom života jedu pečurke više od dva puta nedeljno (najmanje 300 grama), imaju za 50 odsto manji rizik od nastajanja blagih kognitivnih oštećenja u trećem dobu.
Stručnjaci pretpostavljaju da je razlog za to jedinstveni antioksidans ergotionein, sa jakim protivupalnim dejstvom, koji se nalazi u svakoj vrsti pečuraka.