14.01.2020.

20:45

Foto:

Magazin

ŠEST ZANIMLJIVIH ČINJENICA O "NJENOM VELIČANSTVU" - PICI! Ovo sigurno niste znali!

Toliko je načina za pripremu pice, i bez obzira kako je sekli i posluživali, uvek je ukusna. Ali jeste li se ikad zapitali, koliko zapravo znamo o ovom italijanskom delikatesu? Nastavite da čitate i saznajte kojih su to šest zanimljivih činjenica o pici koje sigurno niste znali o ovom, mnogima omiljenom jelu.

1. Pica je relativno “nova” vrsta hrane

Ljudi neretko misle da je pica klasično italijansko jelo, ali zapravo u različitim oblicima postoji od ranih godina 19. veka. Pre toga, nekoliko je kultura širom sveta posluživalo pljosnato pečeno testo prekriveno različitim namirnicama i premazima, ali trebalo je čekati sve do 1889. godine kada je po prvi put pizza bila nadevena sa mocarela sirom, paradajzom i bosiljkom.

Ova prva prava verzija pice je bila pripremana čak i za članove italijanske kraljevske porodice — kralja Umberta I i kraljicu Margaritu prilikom njihove posete Napulju. I upravo tako, pica Margarita je rođena.

Informer

2. Za života prosečni Amerikanac pojede 6.000 pica odrezaka

Mnogo je zanimljivosti o Americi i Amerikancima, a jedna od njih vezana je i za picu. Naime, u periodu između 1890. i 1929. zbog teške ekonomske situacije u rodnoj Italiji, mnogi pojedinci i porodice su započele sa migracijom na američko tlo. Uz svoje običaje i jezik, doneli su i svoju tradicionalnu kuhinju koja se veoma svidela Amerikancima, prve picerije u Americi su počele nicati, i to je bio samo početak.

O popularnosti pice u Americi danas nije potrebno trošiti suvišne reči. Radi se o jednom od najpopularnijih jela oko kojeg je razvijena čitava industrija. Jedan od deset Amerikanaca pojede po tri parčeta pice svakih nedelju dana, što nas dovodi do prosečnog broja od 6.000 parčića za vreme života!

Ali zapamtite, to je 6.000 u proseku, što znači da neki ljudi jedu mnogo više od toga.

3. Peti septembar je dan pice sa sirom

Ako vam je već muka što vam se prijatelji rugaju zato što naručujete picu samo sa sirom, samo ih podsetite da postoji praznik baš za ljude poput vas. Sve dok je kvalitet sira na nivou, jednostavna pica sa sirom može biti i više nego zadovoljavajuća. Zato proslavite ovaj ukusni praznik tako što ćete 5. septembra da naručite celu picu sa sirom — samo za sebe!

Informer

4. Najveća pica na svetu je pripremljena u Rimu

Pre 2012. godine svetski rekord za najveću picu na svetu je držao Norvud Hipermarket iz Južne Afrike. Međutim, 2012. je grupa šefova iz škole kuvanja NIPfood iz Rima (Italija) srušila njihov rekord pripremivši picu čija površina je iznosila, verovali ili ne, 13.580,28 kvadratnih stopa.

Pica je tako ponela naziv Ottavia po rimskom caru Oktavianu Augustusu. Za pripremu Ottavija pice je potrošeno više od 9.000 kilograma brašna i više od 4.500 kilograma mocarela sira. Verovali ili ne, ova pica je 100% bila bez glutena! 

(VIDEO) JAPANSKI VOZ SA SEDAM ZVEZDICA! Prima samo 28 putnika, a lista čekanja je DUGAČKA! Pogledajte zbog čega!

(FOTO) HAVAJI I SKIJE! Mislili ste da je Mont Everest, a zapravo je ovo NAJVIŠA PLANINA!

5. Međunarodni sajam pice se održava u Las Vegasu

Ovo je verovatno najveće okupljanje pizza entuzijasta na svetu. Međunarodni sajam pizze se tradicionalno održava jednom godišnje u martu, u sajam centru Las Vegasa i ugošćava preko 500 izlagača i 1.400 izložbenih štandova, pa je tako ujedno i najposećenije okupljanje pizza profesionalaca.

Na žalost, sajam nije otvoren za javnost nego samo za ljude kojima je pica život — tj. vlasnike pica restorana, distributere sastojaka, marketinške stručnjake i druge ljude iz industrije. Sajam zakazan za 2019. godinu će biti 35. po redu.

6. Oko 65 posto picerija je u privatnom vlasništvu

Pica franšize polagano postaju sve popularnije, ali i dalje tu ima prostora za male pica majstore. Pa tako, nezavisni pica restorani predstavljaju više od pola picerija na prostoru SAD. Ništa ne može da se ravna sa ličnim šmekom nezavisnih restorana. Kada su vlasnik i njegovi zaposlenici stvarno strastveni u vezi hrane koju pripremaju, to lako može da se prepozna u njenom kvalitetu i ukusu. Krajnji konzumenti cene ovu strast, a to je i razlog zašto ovakve picerije i dalje cvatu.

Tagovi: