05.03.2020.

08:39

Foto:

Magazin

(FOTO) ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE NA MARSU! NASA objavila fotografije MISTERIOZNOG OTVORA, a njegova namena je NEVEROVATNA

NASA je podelila na društvenim mrežama sliku misterioznog otvora na jednom od najvećih vulkana na Marsu, primer "lava cevi" koja se u budućnosti može koristiti za ljudska naselja. 

Otvor se nalazi na Panovonis Monsu, vulkanu u blizini ekvatora i koji je visok oko 14 kilometara.

"Otvor kao ovaj imaju naše posebno interesovanje jer su unutrašnje pećine relativno zaštićene od oštre površine Marsa, čineći ih tako veoma dobrim kandidatima za područje na kome se može živeti", piše NASA.

Slika je snimljena još 2011. godine, a godine istraživanja su dovele do ideje za korišćenje tih cevi za naselje ljudi, ukoliko ikada dođu do Marsa. 

Kako piše Newsweek, slične cevi su nađene i širom planete Zemlje - na Havajima, u Španiji, na Islandu i Galapagosu.

Pomenute cevi se formiraju nakon erupcije vulkana, dok lava teče ispod površine zemlje oko vulkana. Dok teče, lava formira tvdu koru dajući tako dobru potporu podzemnim pećinama, kako se ne bi urušile. 

Veruje se da je zemljište oko vulkana Pavonis Mons puno podzemnjih "lava cevi". Takođe, Pavonis Mons je "zaštićen vulkan" jer ima mnogo slojeva ohlađene lave. Naučnici veruju da su ove "lava cevi" verovatno najveće podzemne površine na Marsu koje bi mogle da zaštite ljude, ukoliko dođu na Mars, od raznih opasnosti u okruženju, uključujući i kosmičku radijaciju i mikrometeteore. 

"Lava tube" na Marsu mogu dostići i do 250 metara širine, dok na Mesecu mogu biti skoro 600 metara širne bez urušavanja. 

Tagovi: