31.03.2020.

10:58

Foto:

Magazin

(VIDEO/FOTO) SVI PAMTE VUHAN PO PIJACI odakle je potekao koronavirus! Evo kako ovaj VELIČANSTVENI GRAD ZAISTA IZGLEDA

Vuhan je univerzitetski grad u centralnoj Kini u pokrajini Hubei i ima 11 miliona stanovnika. 

Stanovništvo Vuhana ubrzano je raslo poslednjih godina. Vuhan se sastoji iz tri dela: Vučang, Hankou i Hanjang, koji su povezani mostovima. Vuhan je dobio ime kombinovanjem slogova iz ova tri imena ("vu" i "han"). Ovi gradovi su se ujedinili 1927.

Vuhan je najveća luka na reci Jangce, značajan trgovinski, industrijski i univerzitetski centar, odnosno pravo čudo od grada. U novije vreme se razvija elektonska, automobilska i metaloprerađivačka industrija koja se modernizuje.

U gradu postoje brojni spomenici tradicionalne kineske arhitekture. Najpoznatiji je "Toranj žute čaplje", izvorno sagrađen u 3. veku. Zanimljiva su koncertna zvona Bianđong markiza Jia od Zenga iz 433. pre nove ere u Provincijskom muzeju na Zmijskom brdu iznad Istočnog jezera (Dong Hua). Tu se još nalaze i hram Guijan, park Žongšan i trg Hongšan.

U novije vreme nastaju moderne građevine od kojih je najznačajniji toranj banke Minšeng (331 m visine) i Svetski trgovinski centar Vuhan (273 m). U gradu postoji mnogo jezera i parkova koji su rekreativni centri.

Prema poslednjim informacijama preko 74.000 od 81.894 zaraženih se oporavilo od koronavirusa, dok je 3.296 preminulo.