29.04.2020.

11:51

Foto:

Magazin

(VIDEO) ZA NJEGA JE ZRNO GROŽĐA OBROK! Ovo je najmanji MAJMUN NA SVETU

Verovali ili ne, patuljasti marmoset dostiže visinu od samo 16cm, nekada i manje, te tako poraste svega 14cm. Otuda i naziv patuljasti, a možemo ga nazvati i minijaturni!

Ni njihova težina, s obzirom na visinu nije velika, jer su uglavnom teški od 120-140 grama, u zavisnosti od toga da li je u pitanju mužjak ili ženka.

Upravo zbog tako malog i gipkog tela oni velikom brzinom mogu da se kreću po drveću, gde provode najviše vremena. Može vam se učiniti da ste videli vevericu, ali u mnogo manjoj verziji. Ne, to nije veverica, to je slatki patuljasti marmoset.

Iako tako mali, oni mogu skočiti čak 3 metara, a na drveće se penju uz pomoć sva četiri ekstremiteta. Za penjanje im posluže kandže koje se nalaze na njihovim ekstremitetima, te im omogućuju lakše i preciznije kretanje.

Smatraju se primitivnom vrstom, zbog toga što ne poseduju umnjake, takodje neke od njihovim moždanih funkcija ukazuju na primitivnost, kao i promena temperature tela u toku dana.

Na drveće po kojem se pentraju i provode najviše vremena, prave rupe i iz tih rupa crpe smolu kojom se hrane. Ta smola je izuzetno bogata ugljenim hidratima, te odatle crpe najviše energije za svakodnevne aktivnosti.

Takođe se hrane insektima i malim paucima, kao i manjim žabama ili ptičjim jajima. Neretko, pored smole, jedu i nektar, lišće ili poneko voće.

Ishrana im je, dakle, raznovrsna, a kako su maleni njihove dnevne potrebe za hranom nisu preterane. Ukoliko imate patuljastog marmoseta kao kućnog ljubimca, potrebno je da mu obezbedite ovu vrstu ishrane, što možda izgleda pomalo otežavajuće.