20.05.2020.

08:51

Foto:

Magazin

OVAJ SUVENIR OD 118 DINARA SVAKO IMA U KUĆI! A nikada ne bi postojao da nije bilo - ATRONAUTA!

 

Mali i jeftin, a kada se pokloni lep je znak pažnje da je neko mislio na vas dok je putovao. Magnet je najčuveniji suvenir na svetu, košta u proseku jedan evro i niko ne može ni da izračuna koliko ih je do sada, proizvedeno.

Turisti i kada obećaju sebi da više neće kupovati magnete na svakom narednom putovanju "pokleknu", pa kupe novi. Ovaj najpopualrniji suvenir na svetu je nastao sasvim slučajno šezdesetih godina u Americi.

Memomagnetik

Čovek koji skuplja magnete naziva se memomagnetik

Grnčar Sem Hardkastl je napravio prvi magnet čija je namena bila da na frižideru čuva poruke, brojeve telefona i porodične slike. Njegov izum se pokazao fantastičnim u svemirskoj industriji i do 1992. godine njegova kompanija Ideaman je samo to i radila.

Devedesetih godina su se i ostali dosetili da bi turistički magneti bili jeftin, praktičan i odličan suvenir. Prvi turistički suveniri imali su cilindričan ili četvrtast oblik, a imali su sliku Ajfelove kule i crvenog dabl-dekera u Londonu. Oni se danas mogu kupiti onlajn i dostižu vrednost stotinu evra.

Informer

Mnogi smatraju da su plastični i gumeni magneti kič, a oni koji su ručno rađeni nisu. Ukoliko neki predmet znači osobi koja ga je dobila nije važno da li je  kič.

Priča o magnetima Đavolje varoši iz 2010. godine, kada je ovaj lokalitet bio u trci za Sedam svetskih čuda prirode, prerastao je u urbanu legendu.

(VIDEO) SIGURNO STE VIĐALI TURSKO OKO, a evo šta zapravo ova amajlija privlači u vaš dom!

U Đavoljoj varoši su znali da su uspeli tek kada su Kinezi napravili magnete!

- Kada mi je uznemireni kolega besno rekao da su se pojavili kineski magneti rekao sam mu da je to fantastično, jer Kinezi ne bi radili nešto što nije unosno i da je najbolji dokaz da smo uspeli - seća se Zlatko Veljović, direktor Prolom Banje koja brine o Đavoljoj varoši.

Kolekcionar magneta se naziva "memomagnetik". Najveći kolekcionar je Luis Grinfarb iz Nevade koji je uspeo da sakupi više od 30.000 magneta. Dobar deo njegove kolekcije je izložen u muzeju Ginisove knjige rekorda.