25.08.2020.

09:21

Foto:

Magazin

(FOTO) ARHEOLOZI U ŠOKU! Otkrili kolekciju ZLATNIKA starih 1.000 godina!

Kolekcija od 425 zlatnika, od kojih većina potiče iz perioda Abasida pre 1.100 godina, bila je "izuzetno retka'', kažu arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Eli Hadad. Ova neobična iskopina rezultat je vrednog i predanog rada mladih volontera i obuhvata takođe i stotine manjih isečaka iz zlatnika koji bi služili kao manji apoeni.

Stručnjak za kovanice pri autoritetima za antikvitete Robert Kul rekao je da početna analiza pokazuje da kovanice potiču još sa kraja devetog veka i smatraju se zlatnim vekom Abasidskog kalifata, koji je kontrolisao veći deo Bliskog istoka i Severne Afrike.

Zanimljivo je da su u Izraelu i tokom 2015. godine ronioci amateri pronašli 2.000 zlatnika na obali drevnog lučkog grada Cezareje, datiranog iz vremena Fatimida u 10. i 11. veku.

ASTEROID SE PRIBLIŽAVA ZEMLJI - VELIKO UPOZORENJE! Evo koji datum je KRITIČAN i kolike su šanse da UDARI U NAŠU PLANETU!

' - Iskreno se nadamo da će nam ovo proučavanje zlatnika reći više o periodu o kome još uvek znamo vrlo malo -  izjavio je Kul ovim povodom.