16.02.2021.

13:12

Foto:

Magazin

U olupini najbogatijeg gusarskog broda potonulog pre 3 veka nađeni su kameni blokovi: Rentgenski snimci otkrili su njihov ŠOKANTAN SADRŽAJ/FOTO/

Istraživači su prvo otkrili betonske blokove na morskom dnu, a onda su ih izneli na kopno radi daljih istraživanja. Snimci sa rendgena potvrdili su da se unutar mase kamena i peska nalaze kosti, koje se sada ispituju.


Ovaj brod pripadao je Semu Belamiju, poznatijem kao Crni Sem, najozloglašenijem gusaru koji je ikada plovio morem. Kada je potonuo, na njemu je bio upravo Crni Sem i još 144 člana posade. Olupina je otkrivena 1984. godine i smatra se jedinim autentičnim ostatkom gusarskog broda na svetu.

- Nadamo se da će nam moderna tehnologija omogućiti da da identifikujemo ove ljudi i možda im nađeno neke potomke. Ranije smo preko potomaka Crnog Sema uspeli da dobijemo njegovu DNK, pa ćemo sada proveriti da li je možda neki od ovih skeleta njegov - rekao je Bari Kliford, jedan od istraživača.

Crni Sem bio je najbogatiji pirat ikada, a Forbs je naveo da je tokom "karijere" opljačkao oko 130 miliona dolara. Od kako je otkrivena olupina, arheolozi su našli oko 200.000 artefakata, uključujući i zlatnike, a smatra se da je veći deo blaga iz olupine i dalje na dnu okeana.