14.03.2021.

18:11

Foto:

Magazin

OVAJ SNIMAK POGLEDAN JE 2 MILIONA PUTA! Njena priča je sve zaprepastila - Tek kada je napunila 16 godina saznala je da je SKORO GLUVA!

U video snimku koji je pregledan više od dva miliona puta, Helen je rekla da je u okviru škole svake godine išla na preglede sluha, piše "Unilad".

- Uvek sam padala na tim testovima i uvek bi me pitali da li sam bila bolesna u poslednjih nekoliko nedelja, a kako sam kao mala bila bolešljiva, govorila sam im istinu - da jesam. Tako bi oni moj loš sluh pravdali "začepljenim sinusima" - govori Helen u videu.

Dodala je da je prvi test sluha radila sa 12 godina i da se ista situacija na pregledima događala do njene druge godine srednje škole, kada je napunila 16.

- Te godine sam pozvana u ordinaciju nakon testa sluha gde su mi saopštili da sam pala. Ja sam priznala da to nije ništa novo i da sam svake godine padala, zatim smo uradili još jedan test i ponovo nisam prošla - objašnjava devojka.

Nakon konsultacije sa roditeljima, poslata je kod drugog lekara, gde je test ponovo pokazao nepovoljne rezultate.

- Onda su mi puštali jako glasne zvuke i merili nešto u glavi. Rezultat je bio gori nego ranije. Tada još nisam dobila dijagnozu, osim što sam saznala da čujem slabije nego što sam mislila - kaže Helen.

Na kraju, ORL stručnjak dijagnostikovao je otosklerozu, stanje koje može da izazove umeren do težak gubitka sluha.

♬ original sound - helen

- Kosti u ušima koje bi trebalo da sprovode zvuk, ne rade to kako treba - objasnila je Helen.

Ponuđeno joj je da nosi slušne aparate ili da operiše uši, međutim, to je sa sobom nosilo rizik da ostane potpuno gluva. Odlučila se za nošenje slušnih aparata i danas je ponosna na svoja pomagala i na to što je deo zajednice ljudi oštećenog sluha, ispričala je u videu.