20.04.2021.

15:00

Foto:

Magazin

SMANJITE NERVOZU I OSEĆAJ TUGE ZA 15 MINUTA! Ovo svi možemo da uradimo, a poboljšava raspoloženje ODMAH

Izložite sebe sunčevoj svetlosi i toploti!

Stručnjaci ističud a sunčeva svetlost oslobađa lučenje hormona sreće u našem mozgu. Izlaganje sunčevoj svetlosti pojačava hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće.

Serotonin je povezan sa poboljšanjem raspoloženja, donosi osećaj mira i poboljšava koncentraciju. Bez dovoljnog izlaganja Suncu, nivo seratnona može da opadne, pto povećava rizik od lošeg raspoloženja i nepovoljnih mentalnih stanja.

Efekte serotonina izazvane svetlošću pokreće sunčeva svetlost koja ulazi kroz oko. Sunčeva svetlost određuje posebna područja u mrežnjači, što pokreće oslobađanje serotonina.

Baš zbog smanjene sunčeve svetlosti javlja se sezonska depresija i zimska melanholija.

Informer

Suncem protiv lošeg raspoloženja

Osim što povoljno utiče na mentalno zdravlje, sunčeva svetlost je važna i za zdravlje našeg organizme, jer je Sunčeva toplota najbolji izvor vitamina D.

Održavanje nivoa vitamina D u organizmu smanjuje rizik od bolesti kostiju, upalnih procesa u organizmu i održava normalno funkcionisanje imuniteta i metaboličkimh procesa.

Ukoliko je dan kišovit, uhvatite bar malo sunčeve svetlosti kako biste poboljšali raspoloženje. Ipak, i sa izlaganjem Suncu treba da budemo umereni, naročito leti kada dolazi do povećanja štetnog UV zračenja.

Najblji efekat postićićete ako se izlažete sunčevoj toploti i svetlosti u jutarnjim časovima, ali i psolepodnevno Sunce tokom letnjih meseci može vas oraspoložiti i omogućiti vam dovoljnu dozu vitamina D.

Napomena: Ukoliko se često osećate uznemireno, uplašeno, tužno ili ste pod stresom, važno je da zatražite pomoć psihologa ili psihoterapeuta.