01.06.2021.

07:16

Foto:

Magazin

DŽINOVSKA ŽIVOTINJA IZNENADILA NAUČNIKE! Svi su mislili da je IZUMRLA pre 40 godina, a sada se POJAVILA - snimak telefonom ŠOKIRAO SVE /VIDEO/

Džinovska vidra (Pteronura brasiliensis) je primećena u reci Bermeho, u nacionalnom parku El Impenetrable u argentinskoj provinciji Čako. Ova vrsta je u Argentini poslednji put viđena 1980. godine u divljini, a u reci Bermeho nije uočena više od jednog veka.

Sebastijan Di Martino, direktor zaštite Fondacije „Rivajlding Argentina“, primetio je džinovsku vidru i snimio je svojim telefonom dok je vozio kajak.

 - Postoje dva moguća objašnjenja za ponovno pojavljivanje ove globalno ugrožene vrste. Najbliža poznata populacija džinovske vidre je u regiji Pantanal u Paragvaju. Iako je regija udaljena oko 1.000 kilometara, postoji mreža vodenih tokova kojim je ova jedinka mogla da stigne do Argentine. Ovo bi bilo jednostavno objašnjenje -  ističe Di Martino.

 - Druga mogućnost je da u Argentini postoji nedetektovana populacija džinovske vidre. Ove životinje žive u porodičnim grupama, a mi smo videli usamljenu jedinku za koju pretpostavljamo da je došla iz grupe -  dodaje Di Martino.

Džinovska vidra je najduži pripadnik porodice kuna i dostiže 1,8 metara, a odrasle jedinke mogu težiti i do 35 kilograma. Njihovo gusto, vodootporno krzno je čokoladno-braon boje, a na vratu imaju karakterističnu belu ili krem šaru.

Ova spektakularna vrsta naseljava rečne sisteme Južne Amerike i ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi. Džinovska vidra je vrhunski predator koji se hrani pretežno ribama, ali i rakovima, zmijama i drugim vodenim životinjama. Kroz regulaciju populacije riba, džinovska vidra doprinosi zdravlju vodenih ekosistema.

Od 2018. godine postoje napori Fondacije „Rivajlding Argentina“ da se ova vrsta vrati u argentinsku divljinu kroz projekat obnove ekosistema i vraćanje brojnih predatora, poput jaguara, u njihova rodna staništa.

Nacionalni park El Impenetrable prostire se na 128 hiljada hektara autohtonih šuma i vodenih tokova, koji štite izuzetan biodiverzitet u netaknutom delu šume Gran Čako, jednom od najugroženijih ekosistema na svetu, prenosi Nacionalna geografija.