22.09.2021.

07:17

Foto:

Magazin

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Evo šta je otkriveno o CRNIM RUPMAMA - naučnici iznenađeni

Taj pritisak je nizak i negativan, što bi moglo da bude posledica tzv. Hokingovog zračenja. Naime, Hoking je predvideo da crne rupe emituju toplotno zračenje, zbog čega moraju da imaju određenu temperaturu, a takođe bi trebalo i da se sa vremenom smanjuju.

Naravno, ako ostanu bez materijala kojim se "hrane".

- Naše otkriće da Švarcšildove crne rupe imaju pritisak i temperaturu još je uzbudljivije, obzirom na to da je to bilo potpuno iznenađenje - rekao je fizičar i astronom Ksavijer Kalmet sa Univezrziteta "Sussex" u Velikoj Britaniji.

Saznanje do koga su došli Kalmet i Kuipers može da redefiniše crne rupe, piše Index.hr

- Ako posmatrate crnu rupu samo unutar opšte relativnosti, pokazaće se da u svom središtu ima singularnost u kojoj se zakoni fizike kakvu poznajemo moraju da se urušavaju. Nadamo se da bi, kad se kvantna teorija polja inkorporira u opštu relativnost, mogli da pronađemo novi opis crnih rupa - dodao je Kalmet.

Informer

Otkriće o crnim rupama

On i njegov kolega, fizičar i astronom Folkert Kuipers, nabasali su na svoje otkriće dok su izvodili proračune koristeći kvantnu teoriju polja kako bi pokušali da ispitaju horizont događaja crne rupe.

Pokušavali su da razumeju promene u funkcionisanju crne rupe koje ispravljaju njenu entropiju, meru progresije od reda prema haosu.

Neočekivana veličina je pritisak crne rupe

Dok su izvodili ove proračune, Kalmet i Kuipers neprestano su nailazili na dodatnu veličinu koja se javljala u njihovim jednačinama, međutim, bilo im je potrebno neko vreme da prepoznaju da je ono što vide zapravo pritisak.

- Trenutak kad smo shvatili da nam misteriozni rezultat govori da je crna rupa koju smo proučavali imala pritisak, nakon meseci mučenja sa njom, bio je vrlo uzbudljiv - rekao je Kuipers.

Tim za sada još nije siguran šta uzrokuje otkriveni pritisak. Prema proračunima, on je negativan i mali, i iznosi -2E-46 bara.

Iz ovoga proizlazi da se crna rupa skuplja, ali za sada nije jasno je li to posledica Hokingovog zračenja.