26.11.2021.

13:17

Foto: unsplash.com

Magazin

SMEH JAČA PSIHU I ZDRAVLJE! Evo zašto je važno da se ne LJUTITE

I bolje je, kažu stručnjaci, da se uz šalu malo opustite. Više naučnih studija pokazalo je da smejanje opušta više od trista mišića u našem telu i da je najzdraviji ventil pomoću kog se čovek oslobađa negativnih osećanja kao što su strah, bes, agresivnost ili trema.

Čuva srce i mozak

Stručnjaci kažu da se smehom snižava hormon stresa i povećava protok krvi, pa se na taj način čuva srce i jača imuni sistem. Smehom se oslobađa endorfin u mozgu, a on čini da se osećamo dobro i pozitivno. Kako smeh ljudima daje snagu, ohrabruje ih i čini optimističnim, on dokazano podstiče i ubrzava proces ozdravljenja.

Informer

Smeh je važan

Jača međuljudske odnose

- Našalite se sa ukućanima, putem društvenih mreža podsetite se sa prijateljima nekih anegdota i smešnih situacija.  - neki su od predloga psihologa kako možete da oraspoložite rođake i poznanike.

Američko udruženje psihologa podseća na studiju da i tokom teških situacija treba učiti o sebi i voditi računa o svojim potrebama i osećanjima.

- Oni koji se smeju nisu neozbiljni, već optimisti. Gledajući probleme na taj način, smanjićete nivo stresa, a obaveze ćete lakše ispunjavati. Osim toga, pričanje o vedrim temama pomoći će vam da se izborite s depresijom, anksioznošću ili nesanicom - objavljeno je u njihovoj studiji.