18.12.2021.

14:04

Foto:

Magazin

NAUČNICI OTKRILI "ČUDO EVOLUCIJE"! Stvorenje ima 1.306 NOGU, nema OČI, a evo kako IZGLEDA /VIDEO/FOTO/

Stonoga koja je dužine 95 mm dužine i širine 0.95 mm ima kosu glavu, usta u obliku kljuna i velike člankovitie izdance na vrhu glave - verovatno jedinom izvoru osećaja jer joj nedostaju oči, objavili su naučnici.

 - Pre nijedna poznata stonoga zapravo nije imala 1.000 nogu uprkos engleskom nazivu koji znači 'hiljadu stopala' - rekao je entomolog Paul Marek s Virginia Techa, glavni autor istraživanja.

Stvorenje se zove Eumillipes persephone.

 - Po mom mišljenju, ovo je zadivljujuća životinja, čudo evolucije - rekao je koautor studije biolog Bruno Buzato.

 - To predstavlja najekstremniju dužinu do sada pronađenu kod takvih stonoga, koje su bile prve životinje koje su osvojile kopno. A posebno je ova vrsta uspela da se prilagodi životu nekoliko desetina metara duboko u tlu, u suvoj i surovoj okolini gde je vrlo teško pronaći da stonoga preživi na površini - dodao je Buzato.

 - Verujemo da veliki broj nogu pruža prednost u smislu vuče/sile za guranje njihovih tela napred kroz male praznine i pukotine u tlu u kojem žive -  rekao je Buzato.

Rudari su otkrili ovu stonogu tako što su u Australiji tražili druge minerale.

Broj nogu je veoma neuobičajen za ovu vrstu.

 - Kod njih je uobičajeno da jedinke dobiju više nogu tokom presvlačenja tako da starije jedinke imaju više nogu od mladih - rekao je Buzato.