21.12.2021.

19:37

Foto: Pixabay

Magazin

Radnici u skladištu našli jaje: Razbili su ga i ZANEMELI OD PRIZORA

Embrion je nazvan "beba Jingliang" i pronađen je u stenama u industrijskom parku Šahe u gradu Gandžou u Kini.

Paleontolozi sa Univerziteta u Birmingemu rekli su da beba Jingliang pripada vrsti bezubih, kljunastih dinosaurusa teropoda ili 'oviraptorosaurusa'.

Oviraptori, koji su pripadali pernatoj vrsti dinosaurusa, živeli su u stenama Azije i Severne Amerike i imali su različite kljunove i veličine tela, što im je omogućavalo da usvoje širok spektar ishrane.

Konkretno, beba Jingliang je bila blizu izleganja i imala je glavu savijenu ispod tela, uvijena leđa i stopala postavljena sa obe strane.


- Veoma smo uzbuđeni zbog otkrića bebe Jingliang, ona je očuvana u odličnom stanju i pomaže nam da odgovorimo na mnoga pitanja o rastu i razmnožavanju dinosaurusa pomoću nje. Zanimljivo je videti ovaj embrion dinosaurusa i pileći embrion kako se na sličan način postavljaju unutar jajeta, što verovatno ukazuje na slično ponašanje pre izleganja - rekli su naučnici koji su rukovodili ovim projektom.

Informer

Jaje je staro milionima godina

Beba Jingliang je dobila svoj nadimak iz Muzeja istorije prirode kamena Jingliang u Sjamenu, među čijim se zbirkama fosila nalazi.

Istraživači veruju da je embrionalni oviraptorosaurus imao nekih 27 centimetara od glave do repa, i da se razvijao uvijen unutar jajeta dugačkog (17 cm).
Inače, ovo jaje otkriveno je 2010. godine kada je osoblje muzeja spremalo skladište i otkrilo neobična jaja.

- Ovi primerci su identifikovani kao fosili jaja dinosaurusa. Sprovedena je priprema fosila i na kraju je otkriven embrion skriven unutar jajeta. Tako je "beba Jingliang" ugledala svetlost dana - rekli su naučnici.