16.01.2022.

14:05 >> 14:06

Foto: Shutterstock

Magazin

UŠTEDITE NA STRUJI, GREJANJU... Dublji džep, srećnija planeta Zemlja!

I dok mnogi razmišljaju po principu šta ja tu mogu, ja sam samo kap u moru, ekolozi uporno ponavljaju da treba razmišljati globalno, a delovati LOKALNO. Evo par smernica kako da uštedite na struji, grejanju...

Uštedite na grejanju

* Prostorije treba provetravati redovno, ali ne duže od deset minuta. Tako će se sačuvati toplota u zidovima i nameštaju, a nakon provetravanja će biti toplo kao i pre.

* Nemojte ostavljati prozor malo otškrinutim po ceo dan, a jednako tako nije preporučljivo ni regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora. 

Informer

Svaki stepen više može da povisi vaš račun za skoro 10 odsto

* Nije dovoljno samo uključiti grejanje i onda ga ostaviti na istoj temperaturi celog dana. Ako imate termostat, održavajte ga između 18-20 stepeni, a povećavajte prema potrebi. Svaki stepen više može da povisi vaš račun za skoro 10 odsto. 

*Takođe, zavese tokom dana upijaju sunčeve zrake, dok vas noću štite od produvavanja. 

Uštedite struju

* Zamenite obične sijalice štedljivim.

* Isključite aparate kada ih ne koristite, ili upotrebite „pametni“ razvodnik koji detektuje kada su aparati isključeni i seče“ fantomsku“ ili „vampirsku“ potrošnju električne energije.

* Operite odeću u hladnoj vodi kad god je to moguće. Čak 85 odsto struje koja se koristi za mašinsko pranje odeće ide na zagrevanje vode.

Informer

Veš sušite prirodnim putem

* Veš sušite prirodnim putem, izbegavajte mašine/program za sušenje.

Prištedite vodu

* Tuširajte se kraće da biste uštedeli vodu. To će takođe smanjiti račune za struju.

* Instalirajte/podesite  tuš na manji protok vode. Oni ne koštaju mnogo, a ušteda vode je velika.

* Proverite da li svaka slavina ima perlator (zaštitnu mrežicu). Ovi jeftini uređaji zadržavaju toplotu i vodu i smanjuju protok vode, bez da to primetite.

* Ako imate vrt, posadite biljke kojima je potrebno minimalno zalivanje.  Raspitajte koje se od njih nalaze u vašem prirodnom okruženju.

Manje benzina

* Idite pešice ili biciklom (trotinetom) na posao. To štedi troškove benzina i parkinga sa jedne strane, i popravlja vaše kardiovaskularno zdravalje i smanjuje rizik od gojaznosti, s druge.

Informer

Kad god možete koristite bicikl ili trotinet

* Razmislite da se preselite/približite ako živite daleko od posla. Čak iako će to značiti veću kiriju, možete uštedeti novac na duže staze.

Jedite pametno

* Ako jedete meso  (a velika je verovatnoća da to radite) uvedite bezmesni dan. Meso košta mnogo, a naročito kada se uzmu u obzir povezani troškovi za zdravlje i životnu sredinu.

* Kupujte lokolane proizvode, meso i jaja kad god je to moguće. Kupovinom od mesnih poljoprivrednika zadržavate novac u lokalnoj ekonomiji.

* Trudite se da bacate što manje hrane, sve što ne pojedete možete spremiti u zamrzivač.

Preskočite flaširanu vodu

* Koristite filter za vodu da je očisti (ako ste iz nekog razloga protivnik česmovače) umesto da kupujete flaširanu. Flaširana voda ne smo što je skupa, već i stvara velike količine otpada.

Informer

Birajte višekratne boce

* Ponesite višekratnu bocu za vodu, najbolje od aluminijuma (termos), pre nego plastičnu, kada putujete ili ste na poslu.

Pozajmite umesto da kupite

* Pozajmite knjigeiz bibilioteke. Ovo štedi novac, a da ne pominjemo mastilo i papir koji idu na štampanje novih izdanja.

* Birajte odeću kojoj nije potrebno hemijsko čišćenje, pa čak i peglanje. Ovo štedi novac i hemikalije prilikom njihovg održavanja.

Informer

Odeća kojoj nije potrebno peglanje štedi struju

* Investirajte u dugotrajne, kvalitetne proizvode. Možda ćete sada platiti više, ali ćete biti srećni što nećete morati često da ih menjate (što znači i mnogo otpada).

Elektroniku dalje od smeća

* Zadržite telefone, računare i ostale elektronske uređaje što je moguće duže.

* Donirajte ih ili reciklirajte kada za to dođe vreme.  E-otpad sadrži živu i druge otrove i predstavlje sve veći problem za životnu sredinu.

Vlastita sredstva za čišćenje

* Možete naparaviti vrlo efikasna, netoksična sredstva za ćišćenje kad god to poželite. Sve što vam je potrebno su nekoliko jednostavnih sastojaka, soda bikarbona, sirće, limun i sapun. Pravljenje sopstvenih prozvoda štedi novac i ambalažu, a o kvalitetu vazduha i da ne govorimo.