Autor: Informer.rs

22.01.2022.

14:05

Foto: Printscreen You Tube Michael Habicht

Magazin

ŠOKANTNO! Naučnici uspeli da rekonstruišu LICE ženske MUMIJE koja je umrla pre 2.600 godina - ovako je ona IZGLEDALA (VIDEO)

Naučnici su proveli mesec dana praveći rekonstrukciju najpoznatije  egipatske mumije u Švajcarskoj, poznate kao Šep-en-Isis, ili Šepenese, koristeći CT skeniranje i morfološke podatke iz njenog skeleta, piše Daily Mail.

Šep-en-Isis (mumija) je pronađen 1819. u Deir el-Bahariju, poznatom kompleksu mrtvačkih hramova i grobnica koji se nalaze na zapadnoj obali reke Nil u Egiptu, pre nego što je prevezen u Švajcarsku 1820. godine.

Posmrtni ostaci se trenutno čuvaju u biblioteci opatije Sao Galo, u švajcarskom gradu Sent Galenu.

Natpisi na njenom sarkofagu sugerišu da je pripadala bogatoj porodici više klase i da je imala određeni stepen formalnog obrazovanja tokom svog postojanja u 7. veku pre nove ere.

Projekat rekonstrukcije sproveli su istraživački centar FAPAB na Siciliji i Univerzitet Flinders u Australiji u saradnji sa Cicerom Moraesom, 3D dizajnerom iz Brazila.

Moraes je ranije napravio seriju rekonstrukcija lica istorijskih ličnosti kao što su Marija Magdalena i Isus Hrist.

 - Skladna i proporcionalna lobanja sugeriše da je Šepenese verovatno bila lepa dama tokom svog života -  kažu stručnjaci.

Pominje se u prvim izveštajima iz 1820. godine nakon njenog otkrića „dobro i potpuno očuvanje zuba“, kaže tim, što je jedna od njenih najistaknutijih fizičkih osobina u rekonstrukciji.

Tim je gradio žive slojeve malo po malo, dodajući tkivo, oči i kožu pre finih detalja kao što su kosa i sitne pege oko nosa kako bi se upotpunio efekat.

 - Na osnovu anatomske starosti Šep-en-Isis i stila njenog unutrašnjeg kovčega, mora da je rođena oko 650. pre nove ere i umrla između 620. i 610. pre nove ere - rekao je dr Majkl Habiht sa Univerziteta Flinders za Aventuras na Historia.