26.01.2022.

08:24

Foto:

Magazin

KAKO DA ZAUSTAVITE ŠTUCANJE? Grickajte limun ili zadržite dah

Stručnjaci kažu da univerzalni lek za rešenje te nelagodnosti ne postoji, pa se obično pribegava narodnim receptima poput zadržavanja daha, disanja u kesu, ispijanja vode. Pogledajte nekoliko načina kako da se rešite štucanja.

Uzmite čašu vode, stavite ruke iza leđa i zamolite nekoga da vam pomogne da je popijete. Vodite računa da po vratu ne prospete nijednu kap. Ukoliko ste sami, napunite čašu vodom, spustite je na sudoperu, stavite ruke iza leđa i pokušajte da popijete bar pola iz čaše a da je ne oborite i ne razbijete.

Pritisnite dlan jedne ruke palcem druge ruke što je jače moguće ili jagodicu levog palca pritisnite što jače možete prstima druge ruke. Neprijatan osećaj i bol deluju na nervni sistem, što može da zaustavi štucavicu.

Duboko udahnite i zadržite dah. Zadržavanje daha prouzrokuje nagomilavanje ugljen-dioksida, a to opušta dijafragmu.

Informer

Zaustavite štucanje

Ako ne pomaže zadržavanje vazduha, onda popijte čašu vode u malim gutljajima ili sisajte kockicu leda. Nadražaj koji izaziva hladnoća nadjačaće impulse u dijafragmi.

Čašu s vodom prekrijte čistom tkaninom i pijte kroz nju. Moraćete jače da povučete da biste pili vodu. Te kontrakcije nadvladaće spazam mišića.

Isecite limun i grickajte ga. Kiselina izaziva određene kontrakcije u ustima i jednjaku, što može smiriti štucanje. Popijte kašičicu jabukovog sirćeta ili grickajte kisele krastavce.

Lezite na leđa, opustite se i zadržavajte dah 10-15 sekundi, pa to ponavljajte dok štucanje ne prestane.

Prislonite se uza zid i zamolite nekog da lagano stavi šaku na meko područje dijafragme (na sredini, odmah ispod grudne kosti). Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Osoba koja vam pomaže trebalo bi da pritiska tako da vam olakša izdisaj.

Pokušajte da namerno podrigujete jer se tako može ispustiti višak vazduha iz želuca.

Disanje u papirnu kesu "traži" da udišete dublje, a to celom organizmu šalje poruku da ste opušteni i da i dijafragma može da se opusti.