26.01.2022.

23:00

Foto:

Magazin

ZLATNE RIBICE NIKAKO NE VOLE OKRUGLE POSUDE! Šok otkriće firme za prodaju akvarijuma!


Francuski lider na tržištu opreme za kućne ljubimce AgroBiothers Laboratoar više neće prodavati akvarijume s kapacitetom manjim od 15 litara i nudiće samo pravougaone, jer je stavljanje ribe u male posude bez filtracije i oksigenacije zlostavljanje životinja, navodi se u saopštenju.

- Ljudi kupuju zlatnu ribicu za svoju decu impulsivno, ali kada bi znali kakvo je to mučenje, ne bi to radili. Okretanje u maloj zdelici izluđuje ribu i brzo je ubija - rekao je izvršni direktor AgroBiothersa Matije Lambo za Rojters.

Zlatne ribice mogu da žive do 30 godina i porastu do 25 centimetara u velikim akvarijumima ili spoljnim ribnjacima, ali u malim akvarijumima često uginu u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

Lambo je rekao da su zlatne ribice društvene životinje kojima je potrebno društvo drugih riba, dovoljno prostora i čista voda, te da je za akvarijum ipak potrebna neka minimalna oprema i znanje.

Francuska je evropsko tržište broj jedan za akvarijumske ribe sa oko 2,3 miliona riba, rekao je Lambo. Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja odavno su zabranile posude za ribe, ali Francuska nema zakon o tom pitanju.