27.01.2022.

20:50

Foto:

Magazin

Zašto se CEPAJU MAJICE OCU kada dobije dete?

Iako je to svima zadovoljstvo, retko ko tačno zna zbog čega se to radi. Postoji nekoliko teorija zašto je ovo običaj, a najstariji kaže da su se ranije, dok se žene nisu porađale u bolnici, bebe povijale garderobom, a najkvalitetnije su upravo bile muške košulje.

Druga priča je da tako muškarac muškarcu prenosi sreću i da muškarac koji pocepa novopečenog oca dobiće takođe poroda (na primer kao što mlada baca bidermajer ženama, da se nakon nje uda ona koja ga uhvati).

Informer

Otac i beba

Jedna od najprihvaćenijih teorija jeste da se vremenom svaka košulja istanji i iskrza. Zato svaka nova košulja predstavlja novu snagu, pa zbog toga, kada se rodi dete, komšije, prijatelji i rođaci navale da cepaju uz reči: „Ovu da pocepamo, još mnoge da promeniš, ti i tvoje dete imali snage i pameti nove, dok god ste živi i zdravi.“

Koja god verzija da je tačna od ovih, jedno je sigurno. Da se ovim ritualom želi mnogo sreće, lepih stvari i nov i uspešan početak života. Ovaj običaj gotovo da poštuju svi kod nas, a primer za to su i poznati koji su rođenje dece takođe dočekali iscepanih majica.