31.01.2022.

13:45

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li znate da NE SMETE da POSPREMITE KREVET odmah NAKON BUĐENJA! Ovo su razlozi!

Ukoliko pospremate krevet čim se probudite možete da ga učinite još prljavijim. Posteljinu je nakon spavanja potrebno otkriti i pustiti otprilike sat vremena da bi toplota koju je napravilo vaše telo nestala i da se pritom smanji broj grinja koje su se nakupljale tokom spavanja. Krevet možete da pospremite i posteljinu izravnate kako bi izgledalo urednije, ali je nikako nemojte prekriti jer će se tako bakterije i dalje skupljati.

Informer

Nemojte prekrivati krevet odmah nakon buđenja

Dakle, nakon buđenja otvorite prozor ili barem vrata sobe kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Iako su na to već upozoravali mnogi stručnjaci, nedavno je ovaj savet dospeo i na TikTok gde ga je podelio doktor Robert Rej.

- Ako pospremate krevet odmah ujutro zarobićete grinje koje su se skupile preko noći. Ovi mikroskopski predatori, manji od milimetra, hrane se ljudskom kožom i žive u vlažnim okruženjima. Kad noću spavamo, tela nam postaju topla i znojava i postaju primarne mete za ove napasti. A oni potom ostavljaju izlučevine koje mogu da izazovu alergije i astmu. Zato ako spremate krevet odmah ujutro zarobićete svu tu vlagu i omogućiti lep dom milionima mikroorganizama - rekao je.

Informer

Pustite vazduh da cirkuliše 

- Umesto toga ostavite ga barem nakratko nepospremljenog kako bi vezduh cirkulisao i da do njega možda može da dospe i sunce. Tako će grinje dehidrirati i uginuti - istakao je dr Rej.