01.02.2022.

08:26

Foto:

Magazin

Aspirin i fleke briše! Super saveti britanske modne urednice kako da produžite vek odeći

Na ovaj problem ukazala je modna urednica britanskog magazina Klemi Fildsend, koja je sve savete o održavanju odeće, što iz iskustva, što od sagovornika, rešila da podeli čitaocima. 

 - Većina ljudi ne može sebi da priušti da zbog dve fleke baci jednom nošenu košulju ili belu bluzu koja je u mašini za pranje dobila sivkastu nijansu. Pokušajte da ih osvežite - savetuje Klemi i predlaže nekoliko trikova za koji su vam potrebne namirnice koje sigurno imate u kući. 

Alkoholno sirće za belinu

Umesto izbeljivača ili drugih proizvoda za izbeljivanje koristite sodu bikarbonu, deterdžent za veš i alkoholno sirće. Dodajte pola šoljice sode bikarbone u bubanj veš-mašine, deterdžent kao i obično i sirće u pregradu gde inače sipate omekšivač.

Informer

Odeća

Votka za neprijatne mirise

Ustajalost ili kućni mirisi koje garderoba upije lako ćete eliminisati uz jednostavan recept. Flašicu sa raspršivačem napunite dopola votkom i sokom od limuna. Ovom mešavinom poprskajte garderobu. Limun daje svežinu, dok votka suzbija neprijatne mirise.

Aspirin za mrlje

Mrlje od znoja na košuljama lako ćete skinuti pomoću aspirina. Izgnječite jednu tabletu aspirina i pomešajte je sa malo vode tako da smesa bude nalik pasti. Nanesite je na mrlju i dobro istrljajte. Košulju onda operite na uobičajen način.

Biber za boju

Boja sa pamučnih tkanina (poput crne i teget) postepeno izbledi zbog čestog pranja u veš-mašini, ali i to se jednostavno rešava. Potrebno je da u bubanj sa odećom dodate malo mlevenog bibera. Ovaj začin će vratiti boju vašoj odeći.

Banana za sjaj kožne obuće

Da biste vratili sjaj kožnoj obući i uklonili eventualne ogrebotine, probajte da je izglancate korom od banane. Kad pojedete bananu, unutrašnjom stranom kore istrljajte one delove obuće koji su oštećeni, a onda prebrišite čistom mekom krpom ili papirnim ubrusom.