02.02.2022.

16:44

Foto:

Magazin

SRBIN SE TUKAO SA MEDVEDOM POLA SATA I ZADAVIO GA, A SVET SE DIGAO NA NOGE ZBOG AMERA KOJI JE MEČKU ISTERAO IZ KUĆE! Pametnom dosta!

Njegov podvig zavredio je tek nekoliko redova u lokalnim medijima, on nije bio vest za CNN, BBC i druge velike sverske medije, za razliku od Amera.

Kako bilio, Amerikanac je prošao sa lakšim telesnim povredama, a lokalne vlasti saopštile su da medved nije uhvaćen.

S druge strane, "svađe" Srba i medveda na našim prostorima nisu neuobičajene. Prošle godine zabeležen je slučaj Dalibora Pantovića, koji se susreo oči u oči sa medvedom na Goliji dok je šumskim putem išao do domaćinstava da odnese poštu. Dalibor je nekako uspeo da pobegne ovoj ljutoj zveri. 

Informer

Medved

Ipak, ni jedna od ovih priča nije ni blizu onome što se dogodilo Blažu Grkoviću iz sela Vrba koji je golim rukama ubio medveda koji ga je napao! 

Tokom borbe na život i smrt sa ženkom medveda, Grković je zadobio više od 30 ujeda po celom telu, međutim, uspeo je da savlada izgladnelu zver, ali se odmah potom našao i na sudu jer su ga tužili za ubistvo strogo zaštićene životinje.

Zver je stamenog poljoprivrednika napala dok je čuvao ovce na svojoj livadi. Veliki medved iznenada se stropoštao na njegovo stado, a onda je odjednom krenuo prema njemu. U tom trenutku u džepu je imao malu sekiru, međutim, životinja mu je jedino oružje izbila iz ruku, ali je Blažo ipak bio jači!

- U jednom trenutku jedna ruka mi je bila u medvedovim šapama, a drugom sam ga držao za grkljan dok nije pao - pričao je Blažo.

Zubi krvoločne životinje čak su mu prošli kroz kosti ruku i nogu. Završio je u bolnici u Foči, ali je na koncu ipak preživeo.

Takođe, Srbi se svako malo "pobiju" i sa vukovima,koji se, u potrazi za hranom, spuštaju do lokalnih sela i napadaju. 

Informer

Svetomir Potić uspeo je takođe ono što retko kome pođe za rukom: golim rukama udavio je vučicu koja je upala u njegovo stado koza. Svetomir je zadobio preko 20 ugriza, ali i mnogobrojne podlive. 

Ovi hrabri Srbi skupili su snage i pritom uspeli da pobede u borbi za život.