03.02.2022.

12:10

Foto: Shutterstock

Magazin

GOVOR TELA NA RAZGOVORU ZA POSAO! Ovo nikako ne treba da RADITE

Na razgovoru sa potencijalnim poslodavcem na testu je i vaše ponašanje, karakter, a sve se to može zapaziti i na osnovu držanja, govora, gestikuliranja, pa i odeće. 

Priprema za razgovor za posao na zapadu je već postala ozbiljan biznis, a komunikolozi i psiholozi su sve češće i poslovni konsultanti koji pomažu poslodavcima u izboru kandidata, a neki od njih i samim kandidatima da ne propuste šansu i pokažu se u pravom svetlu.  

Lois Frankel, autorka više priručnika o ovoj temi, kaže da je za skoro dve trećine kandidata najveći problem šta da rade s rukama na razgovoru.

- Prvo što treba da uradite jeste da pokažete dlanove jer tako delujete opušteno i prijateljski nastrojeno. A ako dlanove stavite na sto, ostavljate utisak glavnog autoriteta u sobi, što nije dobro za prvo pojavljivanje pred potencijalnim poslodavcem- kaže ona.

Informer

Posao

Evo nekoliko njenih saveta:

Ako ne možete da se opustite, uzmite olovku u ruke ili ih spustite na sto ili u krilo. 
Spojte jagodice prstiju nagore jer to pokazuje vaše samopouzdanje i idealan je položaj ako govorite o poslovnim uspesima. 

Otvoreni dlanovi simbolizuju iskrenost, poštenje i spremnost na saradnju. To je idealan položaj na razgovoru za posao.  

ŠTA NE TREBA DA RADITE

Nije dobro previše gestikulirati rukama jer tako ostavljate utisak nervoze i nesigurnosti. 
Ne lupkajte prstima po stolu jer je to znak nestrpljenja i vrlo je verovatno da ćete time uništiti šansu za posao, ali i nervirati poslodavce. 

Ne prekrštajte ruke na grudima jer ovaj položaj najčešće poručuje potrebu za zaštitom i zatvorenost prema nekome ili nečemu. 

Ne trljajte dlan o dlan jer se tako izražavaju (pre)pozitivna očekivanja.