05.02.2022.

11:07

Foto:

Magazin

DA NE POGREŠITE U UREĐENJU ENTERIJERA! I boje čine stan

Male promene u rasporedu nameštaja i dekoru zidova mogu da preporode stari stan. Ako nemate mogućnosti za usluge dekoratera, iskoristite savete francuskog časopisa "Mezon travo" i promenite bar boju zidova u kući.

1. Pravilo 60-30-10

Ovo je glavno pravilo za kombinovanje boja za sobu, a ono glasi: 60 odsto za boju zidova, 30 odsto čine sekundarne boje - nameštaja, tepiha, prekrivača, a 10 odsto one koje ćete koristiti za detalje, poput skulptura, slika, vaza itd.

Informer

Enterijer

2. Ravnoteža tamnih i svetlih boja

Ovde važi tzv. vertikalno pravilo, koje osigurava prirodnu atmosferu u prostoriji, a ono glasi: podovi treba da imaju tamniju nijansu, zidovi svetliju, a plafon najsvetliju.

Topli tonovi za apetit

Možda niste znali da se topli tonovi poput narandžaste, nijansi žute i crvene najčešće koriste u kuhinjama jer tople boje poboljšavaju apetit.

3. Ništa bez crne

Poznato je pravilo uređenja da svaka soba mora da ima bar jedan crn detalj. Bilo da je to okvir za slike ili deo svetiljke, crna uvek pojačava ostale boje i daje prostoru definiciju. Nećete pogrešiti ni s belim detaljima, medutim, crna će postići bolji efekat.

4. Umirujuće nijanse za spavaću sobu

Boje koje birate za spavaću sobu moraju biti smirujuće i opuštajuće, a taj učinak imaće hladnije boje ili tamnije nijanse. Izbegavajte crvenu, narandžastu i žutu.

6. Svetlost

U izboru boje za zidove treba da vodite računa i o položaju soba. Svetlije boje koristite u sobamakoje "gledaju" prema severu, jer do njih dopire manje prirodnog svetla. Obrnuti princip primenite kada krečite sobe okrenute ka južnoj strani.