09.03.2022.

08:52

Foto:

Magazin

Frizerka Nevena otkriva za Informer.rs KOJE namirnice pospešuju RAST KOSE i kako da napravite 2 NAJBOLJE MASKE!

Kada se radi o nezi kose, opšte je poznato da su redovne posete frizeru, pravi šamponi koji odgovaraju vašem tipu kose, kao i razne maske i balzami, veoma važne kako biste imale lepu i zdravu dlaku.

Međutim, ne govori se za džabe da lepota dolazi iznutra, pa je vašu kosu potrebno i nahraniti i to bukvalno.

Frizerka Nevena T. ističe da, iako nikako ne umanjuje značaj redovne posete frizeru, koja uključuje kako šišanje, tako i primenu raznih tretmana, određene namirnice mogu da poboljšaju kvalitet kose, kao i da ubrzaju njen rast.

- Pored odlaska kod frizera, potrebno je i da vodite računa koje namirnice unosite. Hrana koja obiluje vitaminima B, C, gvožđem i omega-3 masnim kiselinama, nesumnjivo će uticati na brži rast kose, a ujedno će je i činiti jačom - kaže Nevena i dodaje koje su to namirnice nezamenljive, kada je zdravlje kose u pitanju:

Informer

kosa

Ono što je posebno zanimljivo jeste da ove namirnice možete zapravo dvostruko koristiti, direktno u ishrani, ali i kao maske za kosu.

Nevena predlaže dve najjednostavnije, ali ništa manje efektne:

Maska od jaja

Najbrža maska od jaja jeste ona koju čine žumanca i maslinovo ulje. Biće vam potrebna dva jaja i dve supene kašike maslinovog ulja.  Odvojite belanca od žumanaca, pa dodajte maslinovo ulje i mešajte, dok se smesa ne izjednači. Slobodno je nanesite skroz od korena do vrha, na mokru kosu, ravnomerno, a možete se poslužiti i češljem. Ostavite da deluje oko 20-ak minuta, a potom isperite i operite šamponom, kao i inače. 

Maska od avokada

Poput maske od jaja, maska od avokada se takođe pravi sa maslinovim uljem. Izgnječite jedan avokado i dodajte dve supene kašike maslinovog ulja. Mešajte dok se ne sjedini smesa, pa je nanesite od korena do vrha.