12.03.2022.

08:28

Foto:

Magazin

ŠTA ZNAČI KADA VAM CRNA MAČKA PREĐE PUT? Staro narodno verovanje otkriva, evo šta vam ustvari donosi!

Crnoj mački su posvećene mnoge priče i filmovi pa je retko bila simbol nečeg dobrog. A u istoriji, značenja koja su se vezivala za crnu mačku su oprečna. Svaka kultura ima neko svoje verovanje, a jedno od najpoznatijih je verovanje ljudi koji su živeli u Egiptu - koji su je obožavali jer su ju smatrali predstavnikom božanstva.

Stari Egipćani su obožavali mačke, i one crne, pa je iz te zemlje poteklo verovanje da je crna mačka koja prelazi put znak dobre sreće. Egipatsko božanstvo, zaštitnik kuće, Bastet, se prikazivao kao crna mačka sa zlatnim očima. Ako bi ukućani imali crnu mačku za kućnog ljubimca, smatralo se da će imati više sreće i blagostanja u porodici.

Informer

Crna mačka

Crna mačka koja vam pređe preko puta, prema hrišćanskom verovanju, zapravo je demon koji nam stvara zlu prepreku. Crne mačke smatraju se i lošim kućnim ljubimcima.

U srednjevekovnoj Evropi su ih smatrali znakom koji najavljuje nesreću. Crne mačke su povezivali s demonskim bićima i vešticama, a mačka koja vam presečee put bila je znak da vas posmatra sam đavo.

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primer, krene li crna mačka u vašem smeru, veruje se da to donosi sreću, pa je nemojte terati. U Škotskoj ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće. 

BONUS VIDEO: