21.03.2022.

19:03 >> 19:05

Foto: Shutterstock

Magazin

Oni su SKRIVENI DRAGULJI turizma! NAJŠARENIJI GRADOVI sveta! (FOTO)

Putovanja širom sveta smatraju se jednom od najboljih životnih investicija. Upoznavanje drugih kultura, naroda i istorije, duhovno je bogatstvo koje nema cenu. Kada govorimo o putovanjima, ne mislimo na opštepoznate turističke destinacije već na one skrivene dragulje koji plene posebnošću. U Evropi, ali i na ostalim kontinentima možemo videti cele gradove ili pak njihove delove, koji su sami po sebi posebna priča. Svojom arhitekturom ostavljaju bez daha. Postoji li nešto veselije od gradova koji slave živopisne boje? Ovakvi razigrani gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije već i uveliko podižu raspoloženje.

Informer

Havana, Kuba

Prestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava, nekada slučajno a nekada i ne, da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji. Tu je, naravno, i gradić Trinidad. Obojen je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.

Informer

Bristol, Engleska

Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim živopisnim kućama. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, poput živopisne ograde. Dodajte tome intenzivnije obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu pronaći ćete boje. Čak i kada po uglavnom vlažnom vremenu izađete napolje, šarenilo će vam izmamiti osmeh. Kod kvartova Redklif i Klifton mogu se videti čamci jarkih boja privezanih odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.

Informer

Burano, Italija
Burano, Italija

Kada posećuju Veneciju, većina turista dolazi samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posete i šaroliko ostrvo Burano. Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja nailazi se na ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gde i danas starice sede napolju i vezu čipku, po kojoj je ostrvo poznato.

La Boka, Buenos Ajres, Argentina

Buenos Ajres je veliki grad gde se mnogo toga može videti. Podeljen je na četvrti, od kojih je svaka poznata iz svojih razloga. La Boka je poznata po izuzetnom koloritu. U ovoj četvrti se nalazi Kaminito, ulični muzej u kome su kuće svetle i šarene, ulična umetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz tango koji se svuda pleše.

Informer

Bo-Kap, Kejptaun, Južna Afrika
Bo-Kap, Kejptaun, Južna Afrika

Bo-Kap je četvrt u centralnom Kejptaunu i kada su u pitanju najkoloritniji gradovi sveta, mora se naći na ovoj listi. Ovde živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele već imaju i dublju priču: ovaj kvart je nekada bio mesto gde su živeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije. Dok su bili robovi, kuće su im bile bele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u boju koju žele. Kada pogledate kvart, vidite da je ovo priča o uspehu.

Informer

Groningen, Holandija

Groningen može da se pohvali brojnim turističkim atrakcijama, zbog kojih je ovo savršena destinacija za odmor. Glavni grad istočne istoimene pokrajine u severnom delu Holandije živahni je grad koji ima puno da ponudi u pogledu kulture i događaja, istorijskih spomenika kao što su Toranj Martini, ali i fasade kuća, koje ostavljaju bez teksta.

Salvador, Brazil

Ne možete otići u Salvador a da ne posetite Pelurinjo, četvrt živopisnih kolonijalnih zgrada i kaldrmisanih ulica. Četvrt Pelo, kako meštani inače zovu ovu četvrt, danas je turistička atrakcija prepuna restorana, klubova i barova.

Valparaiso, Čile

Obronci Valparaisa prepuni su živopisnih kuća i neverovatne ulične umetnosti. Čak su i stepenice koje povezuju strmije delove neobično zanimljive. Neke su ispisane stihovima, a neke su oslikane crnom i belom bojom, te vam se čini da silazite niz dirke klavira. Ako želite umetnost i mnoštvo boja, ovo je mesto koje treba posetiti.

Informer

Ćinkve Tere, Italija
Ćinkve Tere, Italija

Ovo je još jedan nestvaran živopisni gradić koji izgleda kao da se nesigurno drži za liticu sa pogledom na Ligursko more u severnoj Italiji. Do njega stižete laganom vožnjom od Milana ili Firence, a šarm ovog italijanskog bisera privuče oko 2,5 miliona posetilaca godišnje. Ime grada odnosi se na pet mestašaca smeštenih u uzastopnim zalivima, a sve jedno lepše od drugog. Sva mesta su nekada bila povezana stazama koje su išle visoko uz litice, ali su one sklone klizištima. Međutim, i dalje možete prošetati određenim delovima i uživati u spektakularnom pogledu.