24.03.2022.

16:59

Foto:

Magazin

Da li redovno PROVETRAVATE zemlju za cveće? Inženjer N. Petrušić otkriva KAKO se to radi - biljke će biti zahvalne

Kada se radi o biljkama ili travi, za njihov napredak je veoma važan i kvalitet zemljišta. Kako biste poboljšali kvalitet i samim tim razvoj biljaka, potrebno je s vremena na vreme da uradite tzv. provetravanje, tj. aeraciju.

O benefitima aeracije zemljišta, razgovarali smo sa mast. inž. polj. N. Petrušićem:

- Aeracijom zemljišta se postiže bolji "prolaz" vazduha i vlage, do korenovog sistema trave, zbog čega se koren bolje razvija. Aeraciju travnjaka je poželjno raditi na onim travnjacima u dvorištu gde se deca dosta igraju i trče, odnosno gde se više gazi po travnatoj površini. Zbog povećanog "gaženja" travnate površine dolazi do sabijanja površine zemljišta, te se tako smanjuje mogućnost prolaska vazduha i vlage do korenovog sistema - navodi Petrušić i dodaje:

Informer

bašta

- Aeracija se obavlja na vlažnom zemljištu npr. nakon zalivanja travnjaka. Ovu meru možete obavljati alatom koji se zove aerator i ima ga u različitim oblicima (kao valjak sa šiljcima, kao grabulja...), takođe aerator može biti ručni ili sa motorom (odabir može da zavisi od veližine travnjaka koji treba da obradite) - kaže Petrušić i nastavlja:

- Kada se radi o saksijskom cveću, provetravanje možete raditi i viljuškom, dakle grabuljanjem, kada primetite da se zemlja slegla.

Petrušić ističe da se ovaj princip ne primenjuje prečesto, već dakle po potrebi, ali da je svakako veoma koristan za zemlju i biljke.

BONUS VIDEO: